REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Google predstavil novo aplikacijo za video klepete

Google predstavil novo aplikacijo za video klepeteGoogle

Ameriški internetni velikan Google je predstavil novo aplikacijo, imenovano Duo, za video klepete. Google s tem vstopa na že precej zasičen trg, ena od prednosti njegove aplikacije pa naj bi bila možnost prejemnika, da vidi kličočega, še preden se odloči, ali želi sprejeti klic.

Kot je na uradnem blogu zapisal Google, je video klepet pogosto "frustrirajoča in zapletena izkušnja", to pa naj bi spremenila prav aplikacija Google Duo, ki je na voljo tako za naprave z operacijskim sistemom Android kot iOS. "Duo video klepetom odvzema zapletenost, tako da lahko skupaj uživate trenutek, kjer koli ste," navajajo v spletnem gigantu.

Za uporabo aplikacije je dovolj telefonska številka - za uporabo tako posameznik ne potrebuje Google računa. Kakovost klica se bo prilagajala pogojem povezave in tako ohranjala pogovor, četudi na račun zmanjšane resolucije. Aplikacija bo sama preklapljala med brezžično internetno povezavo in prenosom podatkov v mobilnih omrežjih, ne da bi prekinila klic.

Novost pa je že omenjena funkcija Knock Knock (Tok tok), ki omogoča prejemniku klica, da vidi kličočega, še preden se odloči, ali bo klic sprejel. Ta funkcija naj bi namreč že vnaprej dala uporabniku občutek, zakaj ga nekdo kliče oziroma zakaj želi govoriti z njim. "Tok tok dela video klice bolj spontane in tople, saj vam pomaga povezati se z osebo, preden se oglasite," navaja Google.

Aplikacijo se že poslali na trg, po vsem svetu pa bo na voljo v prihodnjih dneh.

Nemška tiskovna agencija dpa ob tem opozarja, da se Google podaja na zelo zasičen trg - med največjimi konkurenti so Facebookov Messenger in Microsoftov Time, Apple ponuja svojo storitev Facetime, a le uporabnikom svojih naprav. Google sam video klice omogoča že v storitvi Hangouts, vendar pa naj bi bil Duo enostavnejši in naj bi zagotavljal višjo kakovost.