REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francoski župan salutira, Nemci polagajo vrtnice: Kako v Evropski uniji in ZDA praznujejo Hitlerjev rojstni dan

Francoski župan salutira, Nemci polagajo vrtnice: Kako v Evropski uniji in ZDA praznujejo Hitlerjev rojstni danOdgovorni so v obeh primerih trdili, da niso mislili resno, čeprav drugi dejavniki pročajo drugače. Vir: Posnetek zaslona, X

Župan francoskega mesta Villeneuve Saint-Georges je povzročil škandal, ko je na seji lokalnega sveta salutiral Hitlerju.

Philippe Gaudin naj bi dvakrat pozdravil z nacističnim pozdravom med burno sejo žegnanja novega proračuna mestnega sveta v soboto, 20. aprila, na rojstni dan Adolfa Hitlerja.

Iz departmaja Val de Marne, kjer se nahaja Villeneuve Saint-Georges, so sporočili, da se bo moral Gaudin soočiti s sodnimi postopki, saj je takšno obnašanje nesprejemljivo, poroča Spiegel.

Čeprav je Gaudin trdil, da je to storil, da bi provociral, je levičarski mestni svetnik Villeneuve Saint-Georgesa Louis Boyard na omrežju X zapisal, da že dve leti opozarja na »dramo, ki se odvija v tem mestu« in pozval francoskega notranjega ministra Géralda Darmanina,  da razpiše nove volitve.

Praznovanje Hitlerjevega rojstnega dne ni izostalo niti v njegovem rojstnem kraju, saj so istega dne v Avstriji pridržali dva nemška para, ki sta ob rojstni hiši nacističnega voditelja v mestu Braunau na Innu položila bele vrtnice, medtem ko je ena od obeh žensk salutirala.

Po pridržanju nemških državljanov je ženska povedala, da svojega dejanja ni jemala resno, policija pa je sporočila, da so na njenem telefonu našli sporočila in slike, povezane z nacizmom.

Lansko leto se je začela rekonstrukcija rojstne hiše Adolfa Hitlerja z namenom, da bi jo spremenili v policijsko postajo, da bi bila manj privlačna za razne »častilce« vodje Tretjega rajha, piše The Guardian.

Znani spletni portal ZeroHedge pa je ob vsem tem spomnil, da je ameriški predstavniški dom potrdil v Kongresu novih 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini - kako simbolično - prav na rojstni dan Adolfa Hitlerja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek