REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Družbena omrežja se razvnela ob pogledu na fotografijo švicarske vlade: ali opazite kaj čudnega?

Družbena omrežja se razvnela ob pogledu na fotografijo švicarske vlade: ali opazite kaj čudnega?Vidite kakšno razliko? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije tako članov kantonalne vlade St. Gallena v Švici kot njenega kanclerja.

Fotografije so pritegnile pozornost, ker so si možakarji med seboj vsi zelo podobni.

Na Twitterju je namreč profesor politične ekonomije na lokalni univerzi Aleksander Afonso objavil fotografijo članov kabineta.

V opisu fotografije je pripomnil, da gre za pet članov kantonalne vlade od skupno sedmih.

Tisto, kar je pritegnilo pozornost je, da si je šest moških zelo podobnih.

Vsi namreč nosijo očala, vsi so moški srednjih let in nekoliko plešasti.

Zanimivo je tudi, da imajo vsi temne, nekateri pa sive lase.

Profesor Afonso, ki je objavil tvit, je v novem tvitu zapisal tudi, da večino prebivalstva St. Gallena sestavljajo plešasti moški srednjih let z očali in temnimi lasmi.

Postregel je tudi z natančnim podatkom: 86 odstotkov.

Njegovo objavo je komentiralo veliko število ljudi.

Nekateri so pripomnili, da v vladi ni nobene ženske, drugi pa spomnili, da v vzhodni Švici, nedaleč od St. Gallena, ženske niso smele volit vse do leta 1992.

Ženske v Švici so sicer pridobile volilno pravico na zvezni ravni po referendumu februarja 1971.

Na referendumu leta 1959 sta tovrstno zahtevo zavrnili kar dve tretjini švicarskih volivcev.

Toda niso se tej odločitvi iz leta 1971 uklonili vsi kantoni.

Še dlje so na volilno pravico morale čakati Švicarke v enem od 26 švicarskih kantonov, kantonu Appenzell Innerrhoden na severovzhodu države.

Vir: Twitter

Ženske so se morale za zagotovitev volilne pravice obrniti celo na zvezno sodišče, ki je leta 1991 odločilo, da imajo v tem kantonu tudi ženske volilno pravico.

Tako je po odločitvi Zveznega vrhovnega sodišča Švice Appenzell Innerrhoden postal zadnji švicarski kanton, ki je ženskam dovolil glasovati o lokalnih vprašanjih.

V Sloveniji je denimo bila splošna volilna pravica za ženske uzakonjena leta 1920, a so jo nato že čez manj kot leto dni preklicali.

Slovenke so nato splošno volilno pravico dobile šele leta 1945.

Delite članek