REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Buckinghamska palača v skoraj 370 milijonov funtov vredno prenovo

Buckinghamska palača v skoraj 370 milijonov funtov vredno prenovo

Buckinghamska palača, uradna rezidenca britanske kraljice Elizabete II, bo doživela prvo večjo prenovo po drugi svetovni vojni. Vrednost prenove, ki se bo pričela aprila prihodnje leto in naj bi trajala deset let, znaša 369 milijonov britanskih funtov oziroma 431 milijonov evrov.

Dela bodo financirana iz deleža, ki ga kraljeva družina letno prejme iz proračuna za vzdrževanje svoje posesti, v katerega prispevajo britanski davkoplačevalci. Ta delež se bo za čas obnove povečal s 15 na 25 odstotkov. Vlada je predlog poslala v britanski parlament, ki naj bi ga potrdil do marca prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zamenjati nameravajo vodovodne pipe, grelnike vode in tudi električno napeljavo. Zaradi 60 let starih kablov lahko pride do preboja električnega toka ali požara, je povedal glavni oskrbnik kraljeve hiše Tony Johnstone-Burt. Vodovodne pipe, ki puščajo, pa lahko poškodujejo umetniške slike, je dodal. Poleg tega bodo na streho namestili solarne celice.

V času prenove bosta lahko kraljica in njen mož, princ Filip ostala v palači, zamenjati bosta morala zgolj sobo. Kraljica je popolnoma obveščena o projektu in ga popolnoma podpira, je dejal Johnstone-Burt. Del zaposlenih bo medtem palačo moral zapustiti, saj bodo prenovili tudi del stanovanjskega predela. Kljub prenovi pa bo ostala odprta za obiskovalce. Po običajnem urniku bo potekala tudi menjava straže.

Buckinghamsko palačo, ki izvira iz 17. stoletja, je sicer prva uporabljala kraljica Victoria, praprababica kraljice Elizabete II. To pa bo prva večja prenova po drugi svetovni vojni, ko so jo morali obnoviti zaradi škode, ki jo je povzročilo bombardiranje nemške vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek