REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britansko in ameriško veleposlaništvo v Moskvi dobili nove naslove, bodo diplomati sedaj ostali brez pošiljk?

Britansko in ameriško veleposlaništvo v Moskvi dobili nove naslove, bodo diplomati sedaj ostali brez pošiljk?Ambasada ZDA v Moskvi ima nov naslov: 55.75566° N, 37.58028° E. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Britansko veleposlaništvo v Moskvi se je soočilo s spremembo svojega naslova.

Del trga, na katerem se nahaja je po sklepu lokalnih oblasti dobil napis z novim naslovom.

Na njem je napis »Trg Ljudske republike Lugansk«, poročajo ruski mediji.

Zahodne države sicer ne priznavajo neodvisnosti obeh osamosvojenih republik v Donecku na vzhodu Ukrajine.

Pred tem je britansko veleposlaništvo že zavrnilo priznanje novega naslova.

Ruska pošta je po tem sporočila, da bodo v tem primeru - britanski diplomati ostali brez pošiljk.

Nekaj podobnega se je zgodilo veleposlaništvu ZDA, ki se je po spremembi naslova znašlo na Trgu Doneške ljudske republike.

Veleposlaništvo Združenih držav v Rusiji na svoji spletni strani ni želelo zapisati novega naslova, pač pa namesto tega raje uporablja koordinate, v izogib uporabi naslova, preimenovanem po »prokremeljskih separatistih« v Ukrajini.

Prejšnji mesec so uradniki v Moskvi objavili, da se ameriško veleposlaništvo v Rusiji zdaj nahaja na naslovu Trg Ljudske republike Doneck, hišne številke 1. Spomnimo, gre za odcepljeno regijo v vzhodni Ukrajini, ki jo je Moskva priznala kot neodvisno, še preden je tja poslala vojake 24. februarja 2022.

V odgovor je ameriško veleposlaništvo na svoji spletni strani svojo lokacijo navedlo kot »55.75566° N, 37.58028° E«.

Vendar je v razdelku »Veleposlaništvo in konzulati« na spletnem mestu še vedno naveden prejšnji naslov veleposlaništva: Bolshoy Deviatinsky Pereulok št. 8.

Vse skupaj je rezultat javnega glasovanja.

Predvsem junija so prebivalci Moskve glasovali za preimenovanje trga pred ameriškim veleposlaništvom.

V izjavi so moskovske oblasti povedale, da je bila sprememba uvedena, potem ko so lokalni mestni svetniki predlagali počastitev »branilcev Donbasa« - večinsko rusko govoreče regije v Ukrajini, za katero Rusija pravi, da jo osvobaja kot del svoje posebne vojaške operacije.

Sporočile so tudi, da so novi naslov izbrali na javnem glasovanju, ki se ga je udeležilo skoraj 280.000 ljudi.

Sprememba naslova se je pripetila po tem, ko so protestniki v Združenih državah postavili znak pred ruskim veleposlaništvom v Washingtonu, s katerim so ulico neuradno preimenovali.

In ji nadeli ime po ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Po poročanju Newsweeka je aktivist Claude Taylor takrat dejal: »Ulični znak Ulica Predsednika Zelenskega je naš način mirnega protesta zoper grozodejstva Putina in v počastitev Ukrajine.«

Delite članek