REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanci zaradi pritožb meščanov glede hrupa - zmanjšali urjenja rekrutov iz Ukrajine

Britanci zaradi pritožb meščanov glede hrupa - zmanjšali urjenja rekrutov iz UkrajineUsposabljanje za ukrajinske vojaške sile v vojaškem oporišču Lydd Ranges v Kentu je bilo omejeno, potem ko so se bližnji prebivalci pritoževali nad glasnim hrupom zaradi streljanja, motijo jih tudi eksplozije in dim. Skratka, motijo jih zvoki vojne na domačem pragu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Britance motijo zvoki vojne na domačem pragu.

Britanska vojska je po številnih pritožbah lokalnih prebivalcev, ki živijo v bližini vojaških poligonov, kjer potekajo usposabljanja, zaradi neznosnega hrupa zmanjšala število urjenj za ukrajinske rekrute za tretjino.

Usposabljanje za ukrajinske vojaške sile v vojaški bazi Lydd Ranges v Kentu je omejeno, potem ko so se bližnji prebivalci pritožili nad glasnim hrupom zaradi streljanja, pa tudi nad eksplozijami in dimom, piše britanski Times.

Po poročanju časnika, naj bi bilo na naslov mestne skupščine Lydda poslanih več pisem s prošnjo, naj se nekaj ukrene glede hrupa z vojaškega vadišča, po tem pa se je obrambno ministrstvo odločilo zmanjšati število urjenj za Ukrajince za 30 odstotkov.

63-letni Alan Smart, ki živi v bližini 150 let stare vojaške baze, je celo prosil za zaprtje oporišča.

»Eksplozije so res glasne. Okna se tresejo od njih. To je umor - sovražim živeti tukaj,« je po poročanju britanskega časnika dejal Smart. Njegovi sosedi so se pritoževali, ker eksplozije ne ponehajo do pozno v noč…

Navedene so tudi besede Vivian Ford, ki z možem Terryjem že sedem let živi nasproti vojaškega vadišča v Lyddu in opisuje, da vsa hiša vibrira od detonacij.

Združeno kraljestvo je od začetka konflikta na domačih tleh gostilo več kot 20.000 rekrutov oboroženih sil Ukrajine v okviru Operacije Interflex.

Operacija Interflex je operativno kodno ime za večnacionalno vojaško operacijo pod britanskim vodstvom za urjenje in podporo oboroženim silam Ukrajine. Je naslednica operacije Orbital in se je začela julija 2022.

Večina ukrajinskih rekrutov je bila podvržena standardnemu intenzivnemu pettedenskemu usposabljanju, bili pa so tudi takšni, ki so imeli specifično vojno usposabljanje, navaja besedilo.

Tudi ukrajinski časniki so poročali, da Združeno kraljestvo krajša čas usposabljanja za ukrajinske enote zaradi pritožb domačinov glede neznosnega hrupa. Vir: Posnetek zaslona

Britanski marinci so urili tudi 900 ukrajinskih komandosov za napad amfibij, v upanju, da bi morda lahko prebili dobro utrjene ruske obrambne črte čez reko Dneper. To se jim praviloma ni posrečilo, ko pa so za kratek čas uspeli, so bili soočeni z velikimi uzgubami in uničenjem mostišča.

Britanci so urili ukrajinske rekrute tudi za uporabo tanka Challenger 2, britanske izdelave. Dva sta že uničena.

Telegraph navaja, da so tudi prebivalci Lydda, ki »patriotsko« prenašajo hrup z vojaškega vadišča in podpirajo Ukrajince, ki, kot pravi 80-letna June Beaumont, »samo branijo svojo domovino«.

Tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za obrambo pravi, da je baza Lydd Ranges gostila zelo pomembna usposabljanja že od zgodnjih 90. prejšnjega stoletja.

»Zmanjšali smo število urjenj. Imamo stroge postopke spremljanja, da zagotovimo, da hrup ostane pod ravnmi, dogovorjenimi z lokalno skupnostjo, čeprav lahko na glasnost in porazdelitev vplivata smer vetra in vremenske razmere,« se je zmrdoval tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek