REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bizarno: svetovni mediji so pisali o smrti najstnice, ki ji je odobrena evtanazija, toda resnica je povsem drugačna ...

Bizarno: svetovni mediji so pisali o smrti najstnice, ki ji je odobrena evtanazija, toda resnica je povsem drugačna ...Noa Pothoven

Novice o tragični zgodbi nizozemske najstnice in njeni smrti z evtanazijo, za katero se je odločila zaradi hude depresije, so se izkazale za netočne, potem ko je cela vrsta poročevalcev opozorila na protislovja v zgodbi, poudarja Deutsche Welle.

Številni ugledni mediji predvsem iz angleškega govornega področja, med njimi tudi britanski Independent in ameriški Daily Beast, so namreč narobe poročali, da je 17-letna Noa Pothoven, iz nizozemskega mesta Arnhem, končala življenje z evtanazijo, ki je v določenih okoliščinah na Nizozemskem od leta 2001 zakonita, piše bruseljski portal Politico v najnovejši številki.

Toda zdaj sta tudi njena starša razkrila hudo zmoto, ker Noa dejansko ni umrla na ta način.

Že prva, napačna novica o tragični smrti najstnice je izzvala jezen odziv tistih, ki nasprotujejo evtanaziji.

Novinarka Politica Naomi O'Leary je med prvimi opozorila na dejstvo, kako je ta »napaka« oziroma neodgovorno medijsko poročanje moralo prizadeti njena starša: »Si lahko predstavljate, da ste starši Noe Pothoven? Si lahko predstavljate? Njuna žalost je nekaj nepredstavljivega. In zdaj sta zaradi napačnega poročanja postala tarči grozne (medijske) zlorabe. To se ni smelo zgoditi.«

Že prva, napačna novica o tragični smrti najstnice je izzvala jezen odziv tistih, ki nasprotujejo evtanaziji.

Ko pa sta užaloščena starša v četrtek objavila tudi sporočilo v angleščini, v katerem sta razjasnila dramatične okoliščine smrti svoje hčerke (ki je umrla preteklo nedeljo doma, v njuni navzočnosti, potem ko je dlje časa zavračala vso hrano in pijačo, kar naj bi bil tudi vzrok njene smrti), pa se je vsul plaz huronske jeze na novinarje, ki so skrajno neodgovorno opravili svoje delo, ne da bi sploh preverjali dejstva.

Tako iz Instagram računa Noe Pothoven (ki je vmes že ukinjen) kot iz nizozemskih medijev je zdaj razvidno, da je najstnica zavestno prenehala jemati vodo in hrano ter zavrnila kakršno koli zdravljenje.

Njena starša sta spoštovala njeno odločitev, saj ji niti zdravniki niso poskušali vsiliti hrane, opozarja DW.

Noa Pothoven je zaslovela leta 2018, ko je objavil svojo biografijo »Zmagovati ali učiti se« (Winnen of Leren), v kateri je opisala svoj boj z depresijo, potem ko je bila spolno zlorabljena v starosti 11 let, nato pa posiljena pri 14 letih.

Na kliniki De Levenseindekliniek so ji zavrnili pomoč pri samomoru, češ da je premlada.

Knjiga je prejela številne nagrade.

Večkrat se je poskušala ubiti, potem pa je upala, da je našla »odrešitev« na kliniki za samomor z asistenco v Haagu.

Vendar so ji na kliniki De Levenseindekliniek zavrnili pomoč pri samomoru, češ da je premlada.

O svoji odločitvi je nedavno, takrat še 16-letna Noa spregovorila tudi za lokalni časnik De Gelderlander.

»Mislijo, da sem premlada, da bi umrla. Mislijo, da bi morala nadaljevati z zdravljenjem, dokler se moji možgani ne oblikujejo v celoti, kar traja do 21 leta. Obupana sem, ker ne morem tako dolgo čakati,« je dejala Noa Pothoven.

Trpela je zaradi posttravmatske stresne motnje, depresije in anoreksije.

Trpela je zaradi posttravmatske stresne motnje, depresije in anoreksije.

V zadnjih letih je bila sprejeta v tri ustanove za oskrbo mladoletnih oseb v ponavljajočih se prizadevanjih za zdravljenje predvsem anoreksije in depresije.

Sčasoma so jo v bolnišnici morali hraniti preko cevi, in to celo eno leto.

V svojem zadnjem postu na Instagramu, ki je bil nato izbrisan, je Noa naposled zapisala:

»Po letih bojevanja in mučenja je zdaj konec. Po tolikih pogovorih in ocenah o mojem psihičnem zdravju, je zdaj odločeno, da se me bodo končno usmilili, ker je moje trpljenje neznosno. Konec je. Že dolgo nisem zares živa. Nekako shajam, vendar ne živim. Diham, vendar nisem živa.«

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There it is... Vanaf 2 november verkrijgbaar op verschillende webshops, de linkjes komen tegen die tijd online.

A post shared by Winnen of Leren (@winnenofleren) on

Zaradi teh njenih besed s katerimi je na Instagramu namignila, da se njena pot bliža koncu in da bo njenega neznosnega trpljenja kmalu konec, so številni tuji mediji sklepali, da bo nazadnje vendarle umrla z medicinsko pomočjo.

A na koncu ni bilo tako, saj se je po potrditvah očeta in mame Noa sama izstradala do smrti.

Noa se je sama izstradala do smrti.

Sedanji zakon o evtanaziji na Nizozemskem velja od leta 2002. Zakon dovoljuje hudo bolnim bolnikom, starejšim od 12 let, da končajo svoje življenje, če se po posvetovanju z vsaj dvema zdravnikoma ugotovi, da ni možnosti za okrevanje.

Smrt Noe Pothoven, kot dejanje samomora, ne spada v področje uporabe omenjenega zakona. DW izpostavlja, da to ni prvič, da tujci napačno razlagajo vsebino nizozemske zakonodaje o evtanaziji ...

Po novici, da je 17-letnica umrla, se je oglasil tudi nizozemski minister za zdravje Hugo de Jonge, ki je sporočil, da je iskreno prizadet ob novici o smrti Noe Pethoven in sočustvuje s starši.

V svoji izjavi je poudaril, da bo primer, ki je vzbudil številna vprašanja ne le doma ampak tudi po svetu, pod drobnogled vzel inšpektorat za zdravje in zdravstveno nego mladih.

Društvo Srebrna nit je konec februarja letos predstavilo pobudo za pravno ureditev evtanazije, ki jo je do takrat podpisalo več kot 120 podpisnikov z različnih področij delovanja.

Evtanazija odpira številna vprašanja tudi pri nas.

Med tistimi, ki si prizadevajo, da bi bila nekoč smrt z medicinsko pomočjo legalizirana, so tudi upokojena učiteljica in ravnateljica Alenka Čurin Janžekovič, vodja delovne skupine za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja Andrej Pleterski, publicist Igor Pribac, upokojena otroška zdravnica Anica Mikuš Kos, glasbenik Robert Pešut – Magnifico, upokojeni ravnatelj Dušan Merc, filozof Darko Štrajn, nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber

Društvo Srebrna nit je konec februarja letos predstavilo pobudo za pravno ureditev evtanazije, ki jo je do takrat podpisalo več kot 120 podpisnikov z različnih področij delovanja.

Ob zavzemanju za dolgotrajno oskrbo in dobro paliativo se v društvu zavzemajo tudi za svobodno odločanje posameznika o dokončanju življenja ali dobri smrti.