REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Luzer

Ni vse, kar je Janša kadarkoli storil, tudi narobe. Toda to, kar počne sedaj, si zasluži drugačno oceno. Predsednik stranke SDS, ki ima v imenu besedo »demokratična«, se je namreč dobesedno podelal na demokracijo v drugi državi, svetovni velesili.

Te dni so oči vsega sveta uprte v ZDA.

Janša je s preuranjeno čestitko Trumpu za lažno zmago osramotil sebe in ogrozil nacionalne interese Slovenije.

Vsi se sprašujejo, kdo bo zmagal in kdo bo izgubil: Biden ali Trump?

Toda za Slovenijo je to vprašanje že odločeno.

Janša je s čestitko Trumpu za lažno zmago osramotil sebe in ogrozil nacionalne interese Slovenije.

Povsem vseeno je, kdo bo zmagal – Slovenija je že izgubila in to izključno zaradi kratkovidnega tvitanja predsednika slovenske vlade.

Še sredi preštevanja glasov se je namreč oglasil in Donalda Trumpa razglasil za zmagovalca.

»Precej jasno je, da so Američani izvolili Donalda Trumpa in Mikea Penceja za nadaljnja štiri leta. Nadaljnje zavlačevanje in zanikanje dejstev s strani osrednjih ('mainstream') medijev, bodo še okrepili triumf za dosedanjega predsednika. Čestitke republikanski stranki za rezultate v ZDA,« je tvitnil Janša in si takoj prislužil popravek Twitterja, da je informacija netočna, ker v času nastanka tvita zmagovalec še ni bil razglašen.

Sedaj je torej nedvomno in pred mednarodno javnostjo povsem neizpodbitno potrjeno: imamo predsednika vlade, ki laže. Laže celo tako odkrito in nesramno, da mora njegove laži demantirati sam Twitter.

Sedaj je torej nedvomno in pred mednarodno javnostjo povsem neizpodbitno potrjeno: imamo predsednika vlade, ki laže.

Laže celo tako odkrito in nesramno, da mora njegove laži demantirati sam Twitter, tako kot v primeru Donalda Trumpa, vzornika sedanjega predsednika, ki je seveda šampion laganja.

Laže tako, da so ga spregledali celo drugi politiki in novinarji.

Kaj to pomeni za ugled Slovenije kot države? Kaj pomeni, da nas predstavlja – lažnivec?

To je res precej neprijetno. Morda je predsedniku vlade vseeno, ampak tistim, ki jih predstavlja, očitno ni.

In v Sloveniji vemo, da kdor laže, tudi krade.

In zdi se, da prav zato praviloma ni dobro, da so lažnivci in kradljivci na čelu vlad.

Če se ozremo malce naokoli, lahko vidimo, da v spodobnih državah demagogi in lopovi niso na oblasti, pač pa so daleč od medijev in vzvodov oblasti.

Celo na Hrvaškem nekdanji premier Ivo Sanader sedi v kehi in ne kupuje zaščitne opreme. In sploh ne hodi niti na okrogle mize Združenja vrednot hrvaške osamosvojitve.

Le kakšna država smo postali?

Mnogi v Sloveniji se sedaj sprašujejo, kaj ti Janševi tviti pomenijo?

Res je precej bizarno, da predsednik vlade neke države naredi kaj takega in to celo ob volitvah v ZDA, najmočnejši državi sveta.

Le kaj je Janši, se sprašujejo?

Je želel zgolj preusmeriti pozornost z več tisoč okuženih in 29 mrtvih zaradi Covida-19 ta dan?

Se v ozadju znova dogajajo kakšni netransparentni posli v zvezi z medicinsko opremo? Ali znova padajo kakšne provizije?

Karkoli se dogaja, mora biti kaj velikega, kajti takšne norosti zaradi preusmerjanja pozornosti nase ni naredil noben drug predsednik vlade.

Vzdržal se je celo Janšev regionalni mentor Viktor Orbán.

Ampak Janša je po svojem čivku čutil veliko potrebo. Ta mora biti res velika, saj že do desete dopoldne čivkne kar 39-krat. Človek ob takšni hiperprodukciji celo pomisli, da bi bilo v Sloveniji morda manj mrtvih, če bi naš PV manj čivkal in več delal.

Ampak Janša je po svojem čivku čutil veliko potrebo.

Ta mora biti res velika, saj že do desete dopoldne čivkne kar 39-krat.

Človek ob takšni hiperprodukciji celo pomisli, da bi bilo v Sloveniji morda manj mrtvih, če bi naš PV manj čivkal in več delal.

Eden od komentatorjev na družbenih omrežjih se je utemeljeno vprašal, zakaj Janša to sploh počne.

Srbi namreč navijajo za Trumpa, da jim vrne ukradeno Kosovo. Ali vsaj del. In to se da razumeti.

Kaj pa naj Trump vrne Sloveniji? Melanio?

Poleg tega, da je o zmagi Trumpa zapisal neresnično trditev, je slovenski predsednik vlade naredil še več drugih prekrškov, ki bi pred Trumpovim štetjem veljali za nekaj najbolj strašnega, danes pa spadajo med muhe enodnevnice.

Najprej s tem, ker se je vmešal v notranje zadeve druge države, kar je groba kršitev mednarodnega prava.

O tem, kdo bo njihov predsednik, imajo pravico odločati samo Američani.

Prav je, da vsi na svetu molčijo, dokler sami ne razglasijo zmagovalca. Trump in Biden pa se ne moreta kar sama razglasiti za zmagovalca.

Janša bi kot trikratni predsednik vlade lahko vedel, da je na primer prezgodnje priznanje neke države, ki se prav tako opravi zgolj z besedami lahko mednarodni delikt in da nekaj podobnega velja tudi za priznanje nelegitimne vlade.

Z vmešavanjem v notranje zadeve ZDA je predsednik slovenske vlade zato kršil tudi pravico do samoodločbe Američanov, prejudiciral končni rezultat volitev in se pri tem oholo postavil nad ameriške institucije.

Kar je še posebej absurdno glede na to, da predstavlja manj prebivalstva, kot ga ima kakšno srednje veliko ameriško predmestje.

Kršil je tudi načelo neintervencije, o katerem verjetno nima pojma, čeprav je nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk o tem napisal celo knjigo.

Ampak znano je, da tega avtorja Janša ne mara. Posledica pa je, da se z neznanjem šopiri po svetu.

Janša bi kot trikratni predsednik vlade lahko vedel, da je na primer prezgodnje priznanje neke države, ki se prav tako opravi zgolj z besedami lahko mednarodni delikt in da nekaj podobnega velja tudi za priznanje nelegitimne vlade.

Američani bodo na koncu zagotovo sami rešili svoje probleme, toda če bi v državi tudi zaradi takega nespametnega »priznavanja zmagovalca« s strani tujih vlad nastal kaos, bi bile takšne vsiljive vlade mednarodnopravno odgovorne tudi za škodo, ki bi nastala.

Bo Janša škodo za uničene izložbe in avtomobile v Združenih državah Amerike, kjer je prilival bencina na ogenj, pokril iz svojega žepa, ali bo to nalogo prepustil državi?

Ali bi mu bilo všeč, če bi predsednik ZDA za zmago na naslednjih slovenskih volitvah še pred preštetimi glasovi čestital nasprotnikom SDS-a?

Ob tem je Janša pokazal tudi veliko dozo samopašnosti in precenjevanja.

Očitno se ima za izjemno pomembnega, saj je o tem, kdo je zmagovalec, sodil še pred ameriško volilno komisijo, Vrhovnim sodiščem in drugimi za to poklicanimi institucijami, ki ga sploh niso prosile za njegovo mnenje.

Vse to ni ostalo neopaženo. Janšev tvit je komentiral celo predstavnik Evropske komisije (EK).

Tako je Slovenija postala še bolj svetovno znana. Ampak vemo, kako je s tem; s tistim, s čemer se norec hvali, tega se pametni sramuje.

Tuji novinarji so v vprašanjih izpostavili neustreznost Janševega tvita z vidika boja proti dezinformacijam in načela EU, da se volilnega procesa ne komentira.

Poudarili so, da bi bilo treba jasno reči, da je to narobe.

V odziv na te navedbe je predstavnik EK Mamer spomnil na dogovor oziroma pravilo, da se volilnega procesa ne komentira, česar se je po njegovem prepričanju treba držati, in dejal, da »gre tvit slovenskega premierja v drugačno smer.«

Da je Janša predčasno čestital Trumpu so poročali tudi Euronews, Politico, Brussel Times, Independent, Der Spiegel in mnogi drugi mediji.

Tako je Slovenija postala še bolj svetovno znana. Ampak že vemo, kako je s tem; s tistim, s čemer se norec hvali, tega se pametni sramuje.

In večino ljudi je bilo v Sloveniji zagotovo sram teh Janševih norčij.

Ampak tu ni konca te žalostne povorke ponižanj.

Ko je Janšo Lili Bayer iz Politica vprašala, zakaj je čestital Trumpu, pa se je Janša znova zlagal in zapisal, da naj novinarka raje »bere pazljivo«, ker je samo čestital »GOP«, torej republikancem, sestrski stranki SDS.

Mandatarski kandidat koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan je ob tem zapisal: »Še en dan, ko nas je aktualni predsednik vlade osramotil v svetu.«

Oglasila se je tudi direktorica nemškega think tanka Council on Foreign Relations Daniela Schwarzer.

Zapisala je: »Slovenski premier je prvi vodja kake evropske vlade, ki je čestital Donaldu Trumpu za rezultat na volitvah - preden so bili prešteti glasovi, s tem pa izkazal nespoštovanje do osnovnih pravil demokracije. To kaže, kako bi lahko morebiten drugi Trumpov mandat razdelil Evropsko unijo

Pri vsem skupaj pa je naredil še diplomatski škandal, saj je s podporo Trumpu naredil tudi nediplomatsko potezo, s katero je hkrati škodoval tudi skupni zunanji politiki EU.

Če bi bilo za EU namreč res nujno, da se izreka o tem, koga smatra za priznano ali nepriznano vlado v ZDA je to namreč zagotovo nekaj, kar po PEU spada v domeno skupne zunanje politike in ni nekaj, o čemer bi smela vsaka država voditi povsem svojo politiko.

Evropska unija je namreč pakt, v katerem nekaj daš, da bi veliko več dobil.

Slovenija je že izgubila, ker je vsaj glede na želje ljudstva želela biti demokratična država, na čelu njene vlade pa se je zaredil predsednik vlade, ki ne spoštuje mednarodnega prava, demokracije in volje ljudstva.

Slovenija ne more od EU zahtevati dostopa do skupnega trga, istočasno pa voditi neke čisto svoje zunanje politike ter se po lastni volji vmešavati v notranje zadeve pomembne partnerice EU.

Toda vsi ti Janševi prekrški zbledijo ob največjem – spodkopavanju demokracije.

Postavljati se na stran enega kandidata na volitvah v trenutku, ko glasovi še niso prešteti pomeni kršitev enega od temeljnih postulatov demokracije.

Vse stranke, ki so nastale pred neodvisno Slovenijo in po njej so imele en sam cilj –, da se izborijo za demokracijo, voljo ljudstva, kjer vsak glas šteje in kjer velja načelo »en človek – en glas.«

To, da ima tudi v Sloveniji oblast ljudstvo, piše tudi v slovenski ustavi.

Da imamo demokracijo, je bil najpomembnejši cilj procesa, ki mu v Sloveniji pravimo »osamosvojitev« in bi mu predsednik vlade rad postavil celo muzej.

In celo v NATO smo menda šli zato, da bi branili demokracijo.

In kako sedaj ravna slovenski predsednik vlade?

Slovenski predsednik vlade se, kot nam je javno pokazal, požvižga na to načelo.

Od znanega mednarodnega posrednika in avstrijskega diplomata, ki je sodeloval tudi pri izdelavi Ahtissarijevega načrta za Kosovo je zato prejel opozorilo o pomenu demokracije in oceno, da bo videti zelo neumen, če bo na koncu zmagal Biden.

Vprašal ga je tudi, zakaj ne spoštuje štetja glasov in ali si bo to, da bo izpadel neumen, zaslužila tudi Slovenija?

Predsednik stranke SDS, ki ima v imenu besedo »demokratična«, se je namreč res dobesedno podelal na demokracijo v drugi državi, svetovni velesili in v avtoritarni maniri za predsednika tuje države »razglasil« nekoga, ki še ni dobil ne večino glasov vseh volivcev v svoji državi in ne večino elektorskih glasov, ki bi mu omogočile legitimen prihod na oblast.

Celo Trumpova zmaga ga ne odveže greha in njegovega prekrška.

In zato je, ne glede na to, kdo bo zmagal v ZDA, Slovenija že izgubila.

Izgubila je, ker je vsaj glede na želje ljudstva želela biti demokratična država, na čelu njene vlade pa se je zaredil predsednik vlade, ki ne spoštuje mednarodnega prava, demokracije in volje ljudstva.

Takšen človek je lahko marsikaj, lahko je celo predsednik vlade, le eno ne more biti – demokrat.

Kako ga torej označiti?

Jasno, prej ali slej bo dobil svoj kip. Pa še kakšno ulico ali trg. Morda celo kakšno skladišče. Orožja.

Tega ni lahko zapisati. Ni namreč vse, kar je Janša kadarkoli storil, tudi narobe.

Tudi ob pandemiji je sprejel številne pravilne poteze in nihče mu ne more odrekati zgodovinskih zaslug ob nastanku Slovenije.

Jasno, prej ali slej bo dobil svoj kip. Pa še kakšno ulico ali trg. Morda celo kakšno skladišče. Orožja.

Toda to, kar počne sedaj, si zasluži drugačno oceno.

Zaradi tega ga lahko označimo le z besedo njegovega idejnega mentorja, Donalda Trumpa, ki to besedo tako rad uporablja za druge, čeprav je pravkar povsem primerna za njega samega in našega predsednika vlade: luzer.

Žal pa s tem luzerjem zgubljamo tudi vsi, ki nas ta luzer s svojimi luzerskimi tviti predstavlja.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com