REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Pozitivni« Janković izgubil proti KPK: potrjeno kršil zakon o korupciji

»Pozitivni« Janković izgubil proti KPK: potrjeno kršil zakon o korupcijiZoran Jankovič, župan Ljubljane | VIR: Insajder.com

Upravno sodišče je 5. januarja 2018 razsodilo v tožbi Zorana Jankovića proti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) glede »zaključnih ugotovitev nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarja« in zavrnilo Jankovićevo tožbo, danes poroča Požareport.

Ker na sodbo ni možna pritožba, se je s tem končala pravna pot glede ugotavljanja premoženjskega stanja Jankovića, ki se je pričelo, ko ljubljanski župan, predsednik Pozitivne Slovenije in kratki čas poslanec državnega zbora, med novembrom 2006 in majem 2012 ni prijavil svojega premoženja.

KPK je tako ugotovila, da je v dotičnem času skupaj prejel 2,99 milijona evrov, pri čemer je bilo za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila njegova plača.

Komisija je tako leta 2015 ugotovila, da je večkrat kršil Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, saj ni pravočasno prijavljal sprememb v premoženju. Janković je tako premoženje prijavil le pred volilno kampanjo leta 2011. KPK je tako ugotovila, da je v dotičnem času skupaj prejel 2,99 milijona evrov, pri čemer je bilo za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila njegova plača. Prav leta 2011 je v štirih mesecih prejel skupaj 208 evrskih tisočakov kot zadnji člen v finančni veriji, ki se je pričela pri podjetju, ki je poslovno sodelovalo z Mestno občino Ljubljana. Po seriji prenakazil med povezanimi gospodarskimi subjekti in tudi pod nadzorom članov družine Janković je del denarja končal pri ljubljanskemu županu, je takrat poročala komisija.

Upravno sodišče je potrdila skladnost delovanja KPK v postopku proti Jankoviću, tako s slovensko kot evropsko zakonodajo.

Celotno razsodbo si lahko preberete tu.