REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko poslance bolj zanima zastonj hrana kot boj za ljudi

Včeraj je v prostorih državnega zbora potekala nujna seja odbora za delo, kjer so poslanci obravnavali problematiko (samo)zaposlenih v trafikah.

Preko franšiznih pogodb so tako trafikanti prisiljeni delati vsak dan, tudi več kot osem ur, v slabih delovnih pogojih (vroče poleti, mrzlo pozimi, prepih, brez sanitarij), pri čemer veliko med njimi na mesec sploh ne zasluži minimalne plače. Da ne omenjamo, da so občasno izpostavljenim roparjem, tatičem in še kakšnemu fizičnemu napadu.

Potem ko so mediji v zadnjem času na veliko poročali o tem (malo manj mediji, ki so lastniško povezani s franšizodajalci), so se zganili tudi poslanci in tako na predlog Levice debatirali na nujni seji. Vsi so se seveda strinjali, kako je potrebno ukrepati proti izkoriščanju teh delavcev, a na žalost niso naredili nič konkretnega.

Zakaj? Našim cenjenim poslancem, ki uživajo dobre plače, sedeč v udobnih sedežih in nastanjenih v ogrevanih pisanih, se je namreč mudilo na novoletno druženje, s seveda brezplačno zakusko. Sramota je, da so ti poslanci, ki naj bi predstavljali slovensko ljudstvo in se borili za vse državljane, bolj zaskrbljeni, da so pravočasno prišli na zakusko. Bog ne daj, da bi morali malo podaljšati sejo in dejansko izglasovati kake ukrepe; mudilo se jim je na brezplačno požrtijo, da jim drugi »kolegi« ne bi pojedli najboljše hrane.

Ob njihovih plačah in pogojih dela (da ne omenjemo, da ne potrebujejo nobene kvalifikacije za to (ne)delo) se jim tako ne mudi delati v prid ljudi, glavno, da je za njih poskrbljeno.

Vsi delavci v trafikah, ki boste to zimo preživeli na mrazu, pa boste morali počakati na naslednje leto, ko se bodo po praznikih in počitnicah ponovno zbrali in blagohotno obravnavali vaše težave. A da si ne drznete zapreti trafik; nekdo mora plačevati davke za »uživancijo« naših poslancev. 

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

klemen.kocjancic@insajder.com