REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša vam privošči smrt

Koronavirus bo jeseni kosil med neposlušnimi desničarji in anticepilskimi levičarji. V obeh primerih pa predsednik vlade, tudi če bo okužb veliko, ne bo posebej žalosten. Prav nasprotno. In zato ni cepilne kampanje in ne spremenjene zakonodaje. Razumite že vendar - Janša vam privošči smrt.

Slovenija se pripravlja na jesen.

Rešitev je samo ena – cepljenje in to kljub temu, da ga propagirajo vladni lažnivci. Tudi pokvarjena ura namreč dvakrat na dan - kaže prav.

In vse kaže, da bo katastrofalna. Po raziskavah Eurobarometra je v Sloveniji odpor proti cepljenju najvišji v Evropi.

Toda vlada se posebej ne vznemirja. Zakaj?

Na to vprašanje obstaja preprost odgovor, če vemo, koga predsednik vlade ceni in koga sovraži.

Povedano preprosto predsednik vlade ceni ubogljive, sovraži pa neubogljive.

Predsednik vlade ceni tudi tiste, ki so desnih prepričanj in ne ceni tistih, ki so »levo« usmerjeni.

Ob tem se je predsednik vlade cepil. Cepili so se tudi – večinoma – njegovi podporniki.

Kaj to pomeni za jesen, ko bo udaril »delta sev«, je na podlagi teh premis seveda jasno.

To pomeni, da bo koronavirusna bolezen civid-19 v jeseni močno udarila po necepljenih. To pa bodo, iz vidika te vlade ali Janeza Janše osebno predvsem tisti, ki so ali a) neposlušni, ali pa b) zelo liberalnih, »levih« in nasploh »proticepilskih« nazorov.

V obeh primerih pa predsednik vlade, tudi če bo okužb veliko, ne bo posebej žalosten.

Prav nasprotno.

To pomeni, da bo koronavirusna bolezen civid-19 v jeseni močno udarila po necepljenih. To pa bodo, iz vidika te vlade ali Janeza Janše osebno predvsem tisti, ki so ali a) neposlušni, ali pa b) zelo liberalnih, »levih« in nasploh »proticepilskih« nazorov. V obeh primerih pa predsednik vlade, tudi če bo okužb veliko, ne bo posebej žalosten.

In zato ni cepilne kampanje in ne spremenjene zakonodaje.

Razumite že vendar - Janša vam privošči smrt.

Covid-19 bo, cinično rečeno, tej vladi kvečjemu pomagal, saj bo ali odnašal tiste na »levi sredini«, ki so srditi nasprotniki vsakršnega posega »države« v njihovo telo, ali pa celo tiste privržence desnice in sledilce SDS, ki vodje ne ubogajo.

In če pogledamo objave na družbenih omrežjih je paradoks Slovenije ta, da je v nasprotju z npr. ZDA, kjer cepljenju večinoma nasprotujejo republikanci Donalda Trumpa, v Sloveniji obratno in cepljenju večinoma nasprotuje velik del sicer pogosto najbolj doslednih »levičarjev« oziroma tistih, ki ne marajo Janševe oblasti.

Medtem spremljamo neverjeten cirkus v gospodarstvu.

Hitri test naj bi stal 12 evrov in veljal le 48 ur. Prizadeti v gostinstvu, turizmu, storitvenih dejavnostih zahtevajo prestavitev tega ukrepa za en mesec.

Ne razumem pa, zakaj bi država in vsi tisti, ki so se že cepili, morali ta strošek prevaliti na svoja pleča in ga socializirati. Kdor sam izbira – in si izbere za družbo nevarnejšo možnost – naj živi tudi s stroški!

»To so ogromni stroški, ki si jih podjetja ne morejo privoščiti. Stroškov pa nikakor ne smemo prevaliti niti na delavce,« pravi njihov predstavnik.

Ampak – le zakaj bi imeli stroške? Saj se lahko (brezplačno!) cepijo! Aja, tega pa nočejo in to zato, ker je to »njihova izbira.«

Prav, razumem.

Ne razumem pa, zakaj bi država in vsi tisti, ki so se že cepili, morali ta strošek prevaliti na svoja pleča in ga socializirati.

Kdor sam izbira – in si izbere za družbo nevarnejšo možnost – naj živi tudi s stroški!

Bodo zato nekateri izgubili delo, bodo gostilne propadle? Pa kaj – mar ne živimo v tržnem gospodarstvu? Ne nazadnje, povsod se bodo našli tisti, ki bodo delali, ker bodo spoštovali ukrepe.

Čisto dovolj je bilo tega ujčkanja anticepilcev.

Pa še nekaj.

V resnici ne gre za to, da vlada »ne bi mogla« reagirati. Vlada bi že lahko reagirala, toda po polovičarskem poskusu sprejema novele zakona o nalezljivih boleznih in sporih z informacijsko pooblaščenko ni videti, da se bo prav veliko trudila do jeseni.

Opozorilo Žige Turka, da naj se ljudje cepijo, ker vlada »ne bo mogla« reagirati, je potrebno vzeti zelo resno.

V resnici seveda ne gre za to, da vlada »ne bi mogla« reagirati.

Vlada bi že lahko reagirala, toda po polovičarskem poskusu sprejema novele zakona o nalezljivih boleznih in sporih z informacijsko pooblaščenko ni videti, da se bo prav veliko trudila do jeseni.

Računala bo na to, da se bodo ljudje, predvsem tisti, ki ubogajo to vlado - cepili.

Na muhi virusa bodo ostali predvsem neubogljivi. Če jih pobere covid-19, za njimi v tej vladi ne bodo pretakali solz.

Če se ljudje ne bodo cepili, si bo vlada oprala roke, ministri pa bodo trdili, da so ljudje imeli sami dovolj časa in zdaj tudi cepiv, da se cepijo, pa tega niso naredili.

To lahko vidimo tudi po tem, da v medijih v Sloveniji za razliko od drugih držav sploh ni resne in dobre kampanje za cepljenje.

Na družbenih omrežjih prevladujejo dezinformacije, nato pa vlada podeli nalogo prepričevanja anticepilcev v cepljenje: Edvardu Kadiću – anticepilcu!?

Nekaj plakatov je bistveno premalo za razmere trdovratne anticepilske obsedenosti dela slovenske javnosti.

Na družbenih omrežjih prevladujejo dezinformacije, nato pa vlada podeli nalogo prepričevanja anticepilcev v cepljenje: Edvardu Kadiću – anticepilcu!?

Medtem ko je zgolj manj kot polovica polnoletnih državljanov cepljenih, vsa država spremlja ludistične upore gostincev, kozmetičark, frizerjev in ostalih, ki se ne želijo cepiti in ne želijo zahtevati od svojih zaposlenih, da naj se cepijo, hkrati pa ne želijo niti sami plačevati testov.

Isto velja za šolnike.

Ministrica za šolstvo je res kar tragično nesposobna, toda ob tem ima na drugi strani za sogovornike sindikate, ki jim preprosto ni jasno, da državljani, ki so se cepili, v pogojih zagotovljenih zalog cepiv niti pod točko razno niso dolžni plačevati testov tistim, ki se ne želijo cepiti.

V nasprotju s tem SVIZ napoveduje možnost stavke, če država ne bo plačala testiranj necepljenih učiteljev.

Ministrica za šolstvo je res že tragično nesposobna, toda ob tem ima na drugi strani za sogovornike sindikate, ki jim preprosto ni jasno, da državljani, ki so se cepili, v pogojih zagotovljenih zalog cepiv niti pod točko razno niso dolžni plačevati testov tistim, ki se ne želijo cepiti.

Se jim je zmešalo?

Namesto, da bi si prizadevali za čim višjo precepljenost, da bi cepljeni učitelji tudi na ta način zavarovali ne le lastno, ampak tudi zdravje svojih kolegov in predvsem otrok, so se v SVIZ-u v napačnem trenutku spomnili, da branijo pravico do »lastne izbire«, ki v tem primeru pomeni ogrožanje drugih.

In kako si učitelji, ki se ne želijo cepiti predstavljajo, da bodo otroke učili solidarnosti, socialnega čuta, medsebojne odgovornosti in celo zaupanja v znanost?

Ker s svojim zgledom nič od tega seveda ne bodo uspeli narediti.

In ob vsem tem izvemo, da obstajajo celo zaposleni v DSO-jih, ki se »ne želijo cepiti«, s tem pa v resnici ogrožajo svoje varovance, ki so vsi po vrsti, čeprav cepljeni, še vedno ranljiva skupina!

Kako se te dileme rešujejo drugje, kažejo primeri iz Italije in Avstrije.

Kdor med zaposlenimi v šolstvu nima potrdila o cepljenju, ima pet dni časa, da ga pridobi, po tem roku pa ostane doma na neplačanem dopustu.

Kdor med zaposlenimi v šolstvu nima potrdila o cepljenju, ima pet dni časa, da ga pridobi, po tem roku pa ostane doma na neplačanem dopustu.

Za študente je cepljenje obvezno.

V Avstriji gostilničarji na podoben način kot je to praksa na Slovenskem nič ne ropotajo, ko morajo zahtevati od gostov spoštovanje pogoja PCT. Le v Sloveniji je to razlog z upore, proteste in nerganje čez vlado.

In v tem primeru – neupravičeno.

Zelo očitno je, da je večina teh, ki se danes upirajo ukrepom, bolj na »levem« kot na desnem polu pogledov na svet.

In prav zato se vlada v jeseni verjetno ne bo preveč vznemirjala, če bo covid-19 začel kositi bolj, kot se mnogim zdi sredi sedanje poletne letargije.

Mnogi, ki imajo do oblasti sicer upravičeno odklonilen odnos in so zagovorniki svobodoljubnih pogledov na svet, bi prav zaradi kombinacije lastne kratkovidnosti in namerne opustitve dolžnosti s strani vlade – lahko postali žrtve covida-19.

Lahko bi rekli, da bodo tako to jesen »padli najboljši.«

Ali pa najbolj neumni.

Vsekakor pa jih veliko, ki bodo svoje telo spremenili v bazen za razvijanje in mutiranje virusa, ne bo podleglo bolezni.

Bodo pa s svojim ravnanjem poskrbeli, da bo virus še naprej mutiral.

Tisti, ki bodo to jesen umrli, seveda ne bodo umrli zaradi nenabave cepiv, pač pa tudi zaradi vlade, ki ni spremenila zakona o nalezljivih boleznih, ni izvedla resne cepilne in dostojne propagandne kampanje in je morda namerno pustila, da bolezen opravi s tistimi, ki ne ubogajo radi oblast in ki ne ravnajo tako, kot to zahteva ta vlada.

Nove raziskave pa medtem kažejo, da je v Sloveniji cepljenih komaj 49 odstotkov odraslih.

Težava je seveda v tem, da mnogi vladi in njenim strokovnjakom ne zaupajo, ker so se v letu in pol vladavine izkazali kot lažnivci in slabi strokovnjaki.

Težava je seveda v tem, da mnogi vladi in njenim strokovnjakom ne zaupajo, ker so se v letu in pol vladavine izkazali kot lažnivci in slabi strokovnjaki.

Raziskava Eurobarometra je celo pokazala, da imamo Slovenci med Evropejci najbolj odklonilen odnos do cepljenja.

Trditev v anketi se je glasila, da bi se morali vsi cepiti proti covid-19 in da je to državljanska dolžnost.

Med sodelujočimi državami je Slovenija zasedla zadnje mesto, saj se največji delež prebivalstva ni strinjal s to izjavo.

Med razlogi za dvome so Slovenci navedli, da so bila cepiva premalo testirana, ob tem pa mnoge skrbijo stranski učinki.

Mar res? Po vseh raziskavah, ki kažejo, kako pomembna je razlika med tistimi, ki so cepljeni in tistimi, ki niso.

Rešitev je samo ena – cepljenje in to kljub temu, da ga propagirajo vladni lažnivci. Tudi pokvarjena ura namreč dvakrat na dan - kaže prav.

Nedavno smo navedli izjavo nekdanjega guvernerja in igralca Arnolda Schwarzeneggerja, ki je na zelo preprost način pojasnil, kje je bistvo zmote tistih, ki so proti nošenju mask.

Schwarzenegger je dejal, da ni mogoče preprosto trditi, da imate pravico, da »delate X, Y in Z«, kajti to »postane resno«, ko »vpliva na druge ljudi.«

Lahko bi rekli, da bodo tako to jesen »padli najboljši.« Ali pa najbolj in bolj neumni. Vsekakor pa jih veliko, ki bodo svoje telo spremenili v bazen za razvijanje in mutiranje virusa, ne bo podleglo bolezni. Bodo pa s svojim ravnanjem poskrbeli, da bo virus še naprej mutiral.

»Ne morete reči: 'Nihče mi ne bo govoril, da se moram ustaviti tukaj, da se moram ustaviti prav pri tem semaforju tukaj. Šel bom kar naprej!' Kajti potem lahko ubijete nekoga drugega in to je potem vaše ravnanje, vaša krivda je Schwarzenegger primerjal ukrepe proti koronavirusu SARS-CoV-2 s prometnimi pravili.

»Enako velja za virus. Ne morete si ne nadeti maske, kajti ko dihate, lahko nekoga okužite. In če nekoga okužite, ta lahko zboli in umre,« je opozoril Arnold Schwarzenegger.

Tiste, ki mask ne želijo nositi, je imenoval za »bedake«, kajti ljudje imamo po njegovem dolžnost, da »ščitimo druge okoli sebe.«

Isto velja za cepivo.

Dejstvo, da cepljenje ni obvezno pomeni samo, da je ta družba do te mere tolerantna, da dopušča, da del ljudi lahko škodi sebi in drugim ljudem.

Ampak to še ne pomeni, da je družba dolžna nositi tudi vse stroške te škode.

Povedano drugače: Ni treba, da se vsi cepite. Tisti, ki ne želite, pač tvegajte bolezen ali smrt. Ampak, lepo prosim, ne težit, da naj vam davkoplačevalci plačajo še stroške testov.

Povedano drugače: Ni treba, da se vsi cepite. Tisti, ki ne želite, pač tvegajte bolezen ali smrt.

Ravnanje vlade sicer kaže, da je zelo verjetno, da pripadate skupini, ki jo Janez Janša ob volilnih skrinjicah na naslednjih volitvah sploh ne bo pogrešal.

Ali ste preveč »levo« in »liberalno« usmerjeni, ali pa svojega Velikega Vodje ne ubogate.

V obeh primerih Janševa vlada za vas ne bo naredila prav nič.

Da imamo prav, kažejo tudi Valiconove raziskave.

Anticepilcev je med desno populacijo celo nekaj več kot med levo, toda ker je levičarjev več, je v absolutnih številkah med necepljenimi več anticepilskih levičarjev kot deesničarjev.

To se bo zelo lepo videlo tudi ob javnih konfliktih, to pa bo voda na mlin te vlade.

Zato se vlada posebej niti ne trudi. 

Ne se torej cepit, pogumno vztrajajte s testi!

Ampak, lepo prosim, ne težit, da naj vam davkoplačevalci plačajo še stroške testov.

Vaša izbira, vaše plačilo.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com