REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rok Novak (SMCmladi): »Nesreča na Vrhniki je izjemno zaskrbljujoča«

Rok Novak (SMCmladi): »Nesreča na Vrhniki je izjemno zaskrbljujoča«Rok Novak / VIR: SMCmladi

Objavljamo intervju z Rokom Novakom, predsednikom SMCmladih, ki je podmladek največje koalicijske stranke Stranke modernega centra. Novak, ki prihaja iz Kamnika, je trenutno študent varstva okolja in ekotehnologij ter od lanskega junija predsednik podmladka.

Kakšni so načrti podmladka za prihodnost?

SMCmladi bomo, tako kot smo tudi do zdaj, delovali na dveh ključnih področjih – aktiviranje večjega števila mladih, da sodelujejo in participirajo v družbenih aktivnostih ter opolnomočenje mladih in izboljšanje njihove ekonomske suverenosti, tako na področju dostopa do cenejših najemnih stanovanj preko sistema stanovanjskih zadrug, kot na ostalih področjih, kot so brezplačen, kvaliteten študij, prve zaposlitve, načrtovanje družine in podobno.

Mladi smo v nekaterih primerih v boljšem položaju, ker se lahko odmaknemo od teh vsakodnevnih političnih bitk in projektno sodelujemo. Za izboljšanje situacije mladih in njihovega položaja v družbi je sodelovanje ključno in smo vedno odprti za vse projekte, kjer imamo skupne točke. V tem kratkem letu od naše ustanovitve pa se priložnost za sodelovanje na kakšen večjem projektu še ni pojavila, pričakujemo, da bo z našim vedno večjim angažmajem teh priložnosti več.

SMCmladi
Mladi v SMC niso obremenjeni s preteklostjo in imajo rešitve za prihodnost. VIR: SMCmladi

V zadnjih letih v tujini opažamo mobilizacijo mladine v političnih zadevah. Kako je s slovensko mladino in politiko?

Mobilnost in dostop do informacij je mladim omogočilo, da so ugotovili, da se stvari resnično da premikati in spreminjati, če si se le pripravljen angažirati in skočiti v ring. Tudi mladi v Sloveniji to vedno bolj spoznavajo, vendar bodo morale politične entitete, kot so stranke, tudi svoje delovanje približati mladim, ki smo odraščali v svetu interneta, pametnih telefonov in socialnih omrežij. Ne glede na to, da imajo i-volitve svoje težave, je vendarle to lahko en izmed korakov k temu, da se demokratični proces približa mladim.

SMCmladi se bomo aktivirali na vseh naštetih volitvah, ker smo prepričani, da so ideje, ki jih zagovarjamo najboljša alternativa za mlade.

V kratkem se nam obetajo tako predsedniške, parlamentarne kot lokalne volitve. Na kakšen način bodo SMCmladi sodelovali na teh volitvah?

SMCmladi se bomo aktivirali na vseh naštetih volitvah, ker smo prepričani, da so ideje, ki jih zagovarjamo najboljša alternativa za mlade, ker nismo obremenjeni s preteklostjo, z rdečimi, belimi in vijoličnimi, vendar nas zanima to, kako bomo s sistemskimi rešitvami izboljšali mladim dostop do strehe nad glavo, omogočili ugodno okolje za ustvarjanje start-up-ov, za kreativnost in inovativnost, odpravili pomanjkljivosti na področju visokega šolstva in mladim omogočili lažji prehod v zaposlitev.

Kako ocenjujete dejavnost trenutne vlade za mladino, tako na področju šolstva, življenja kot zaposlovanja?

Vlada dr. Mira Cerarja je naredila več korakov k izboljšanju položaja mladih. Dejstvo je, da mladi niso izolirana celica družbe, vendar predstavljamo del celote, ki pa je odvisen od stabilnosti političnega sistema, tako v Sloveniji, kot v EU in to štejem, kot najpomembnejši dosežek SMC in dr. Cerarja, tako za mlade, kot za celotno državo. Zelo spodbudno je tudi, da se namenjajo sredstva za zaposlovanje mladih za nedoločen čas, da poteka redna komunikacija med mladimi in Vlado, da so se po dolgih letih uredile nekatere anomalije na področju visokošolskega sistema (prenehanje statusa študenta takoj po diplomi na primer), da se ponovno uvaja vajeništvo, ki bo mladim omogočilo lažji prehod v zaposlitev, kot tudi drugih pomembnih področjih, ki mladim zagotavljajo delovna mesta – tuje investicije, zmanjšanje sive ekonomije, …

Kako ocenjujete sodelovanje z drugimi podmladki političnih strank, tako na levem kot desnem polu in kakšen je bil doprinos Vašega podmladka k delovanju trenutne vlade na teh področjih?

Vedno aktivno sodelujemo tako s predstavniki mladinskih organizacij, kot z Vlado in poslansko skupino SMC pri pripravi vseh zadev, ki se zadevajo mladih.

Kot ekolog, kako komentirate trenutno najbolj perečo zadevo v Sloveniji (skladiščenje in odstranjevanje nevarnih snovi ter državni nadzor nad tem)?

Nesreča na Vrhniki je izjemno zaskrbljujoča in odkriva nekatere sistemske napake na področju inšpekcijskih nadzorov, zlasti podhranjenost teh organov, ki so zadolženi za monitoring. Je pa tu pomembno dejstvo, da nevarni odpadki so in bodo tudi v prihodnosti, nekdo pa bo moral za njih poskrbeti, le nadzor bo moral biti znatno boljši in bolj strog. Pričakujemo da bodo ustrezni organi tu tudi odreagirali, tako pri iskanju krivca, kot pri izboljšanju sistema nadzora.

Rok Novak
Novak vidi zaposlitveno priložnost za mlade v sodobni tehnologiji. / VIR: SMCmladi

Kje vidite zaposlitveno prihodnost za slovensko mladino?

Dolgoročno pa je potrebno na več področjih pripraviti sistemske rešitve za prehod v 4IR, robotizacijo in digitalizacijo sistemov. To predstavlja mnoge priložnosti, rešitve in izboljšave v naših življenjih, vendar moramo biti na njih pripravljeni in poiskati prave rešitve in odgovore.

Kratkoročno izgleda, da bodo šle stvari na boljše, delodajalci napovedujejo vedno več delovnih mest, nove investicije bodo prinesle delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, izboljšuje se področje pretirane birokratizacije, ki bo omogočilo kreiranje novih zaposlitev in še vedno imamo dve univerzi, ki sta med najboljšimi na svetu in Sloveniji zagotavljata ene izmed najbolj kompetentnih kadrov na svetu. Dolgoročno pa je potrebno na več področjih pripraviti sistemske rešitve za prehod v 4IR, robotizacijo in digitalizacijo sistemov. To predstavlja mnoge priložnosti, rešitve in izboljšave v naših življenjih, vendar moramo biti na njih pripravljeni in poiskati prave rešitve in odgovore.