REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški profesor Kuznick: Trump ni Kennedy, Melania ni Jackie

Ameriški profesor Kuznick: Trump ni Kennedy, Melania ni Jackie

Profesor Ameriške univerze v Washingtonu Peter Kuznick je med redkimi nasprotniki predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki menijo, da ideja o zbliževanju z Rusijo ni slaba, saj je nekaj podobnega počel že John F. Kennedy. Vendar je prepričan, da ne bo delovalo, ker je Trump preveč nestabilen.

Kuznick je v ZDA znan med drugim zaradi sodelovanja z režiserjem Oliverjem Stonom, ki je posnel film JFK, v katerem sproža velike dvome v uradno razlago atentata na predsednika ZDA leta 1963 v teksaškem Dallasu. Kuznick in Stone sta napisala knjigo, po kateri je bila posneta dokumentarna serija, ki jo je Stone premierno predstavil na Subverzivnem festivalu v Zagrebu leta 2013.

Politično Ameriko je trenutno povsem okupirala ruska afera, to je domnevno vpletanje Rusije v lanske predsedniške volitve in domnevne povezave Trumpove kampanje z Rusi. Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja je zajela tudi Trumpovega zeta Jareda Kushnerja, ki naj bi skušal vzpostaviti neposredno povezavo med Belo hišo in Kremljem mimo ameriških obveščevalcev in preiskovalcev.

Trump zagotavlja, da v njegovih pozitivnih izjavah o Rusiji in njenem predsednikom Vladimirjem Putinom ni nič slabega, saj želi le izboljšati odnose med dvema velikima silama. Odločno zavrača tudi obtožbe opozicije, da ga imajo Rusi v primežu z nerodnimi informacijami glede njegovih poslov ali česa drugega.

Peter Kuznick meni, da je bila edina pametna stvar, ki jo je Trump omenjal med kampanjo, prav napoved izboljšanja odnosov med ZDA in Rusijo. Vendar profesor ostaja prepričan, da Trumpu to ne bo uspelo. "Ne vem, kaj ga je motiviralo, ampak kar je govoril med kampanjo glede tega, je bila edina smiselna zadeva od vseh. Ostajam sicer prepričan, da ne bo šlo," je povedal Kuznick.

Na to je opozarjal že v času kampanje za medije v Rusiji. "V izbiri med militaristko, kot je Clintonova, ki ji je všeč vsaka vojna, in med neuravnovešenim ter nestabilnim in lahkomiselnim Trumpom, je treba izbrati jastreba, ki ga poznaš. Odkar je Trump predsednik, se vrstijo katastrofa za katastrofo. Clintonova bi bila nevarna, vendar je racionalna oseba z izkušnjami v mednarodni politiki. Ko se bo Trump enkrat postavil proti Rusiji, bo postalo zelo, zelo nevarno," meni Kuznick.

Kuznick sicer vidi nekaj vzporednic med Trumpom in predsednikom Kennedyjem. Oba sta imela na začetku mandata izjemno nizko javno podporo in oba sta se vsak ob svojem času zavzemala za boljše odnose med Washingtonom in Moskvo. Kennedy je bil sprva izjemno militarističen in je želel zmagati v hladni vojni. Kubanska kriza, ko je svet prišel na rob jedrskega spopada, pa ga je povsem spremenila.

Trump in Kennedy imata skupno tudi sovraštvo do tako imenovane obveščevalne skupnosti. Kennedy je sprva zaupal Pentagonu in obveščevalcem, ki so ga prepričali v invazijo na Kubo v Prašičjem zalivu. Kasneje je dejal, da bo zaradi propadle operacije Cio razbil na tisoče kosov. Trumpa obveščevalci vsak dan jezijo z nepooblaščenim objavljanjem informacij.

Kennedy direktorja FBI J. Edgarja Hooverja ni mogel odpustiti, kot je Trump odpustil Jamesa Comeyja. "Hoover je imel na zalogi veliko umazanije o vsakomur in tudi o Kennedyju, še posebej zaradi njegovih zunajzakonskih romantičnih aktivnosti. Čeprav bi ga moral odpustiti, ga ni mogel. Mediji takrat o Kennedyjevih izpadih niso poročali, danes jih zanimajo le še škandali. Osnovno pravilo za novinarja je, da vlade lažejo. Ruska vlada laže, ampak Rusi tem lažem ne verjamejo. Američani so veliko bolj naivni in verjamejo uradni propagandi," meni Kuznick.

Po Kuznickovih besedah je bil Kennedy za razliko od Trumpa mlad, lep, artikuliran in poln upanja o prihodnosti. "Imel je tudi lepo soprogo, ki sicer ni bila Slovenka, ampak vseeno lepa. Obkrožil se je s pametnimi ljudmi, čeprav je na koncu še vedno zabredel v Vietnam. Takšne vizije upanja nismo imeli ne prej in ne pozneje. Nekaj dni morda z Obamo, ampak tudi on je hitro postal tipičen predstavnik ameriškega imperializma."

Na vprašanje o tem, ali vidi kaj vzporednic med Jackie Kennedy in Melanio Trump, je Kuznick odgovoril nikalno. "Ko je imela govor v Clevelandu se je prelevila v ubogo črno dekle iz Chicaga. Če bi si vsaj raje izposodila kakšen govor od Jackie Kennedy, ne pa od Michelle Obama," je dejal.

"Če bi bila Jackie danes še živa, bi se ji Trump gabil. Melanii se verjetno tudi, ker odriva njegovo roko na posnetkih in verjetno se ji je gabilo tudi to, kar je prihajalo na dan med kampanjo o njegovem odnosu do žensk. Vendar je sklenila posel s hudičem za privilegije in bogastvo," je dejal zgodovinar in dodal, da Melania Trump doslej ni pokazala veliko zanimanja za svoj položaj.

Kuznick pravi, da ne ve, kdo je res ubil predsednika Kennedyja, vendar meni, da nepomembnež, kakršen je bil Lee Harvey Oswald, tega ni mogel storiti sam.

"Kennedy je hotel končati hladno vojno, kar bi spremenilo tok zgodovine, in to je šlo v nos obveščevalcem, Pentagonu in političnemu establišmentu. Po atentatu se je Amerika vrnila k stari generaciji Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Ronalda Reagana. Torej starim militarističnim hladnim bojevnikom," je dejal Kuznick, ki meni, da prave resnice ne bomo nikoli izvedeli, ker so odgovorni dokaze že zagotovo uničili.