REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žvižgač iz ameriškega »Boeinga« najden mrtev po začetnem pričanju

Žvižgač iz ameriškega »Boeinga« najden mrtev po začetnem pričanjuPoročila navajajo, da naj bi nekdanji menedžer močne ameriške kompanije umrl zaradi - samopoškodb. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanjega Boeingovega vodjo kakovosti Johna Barnetta, ki je sprožil škandal glede proizvodnih standardov v tem ameriškem podjetju, ko je spregovoril o tem, kako so delavci pod pritiskom namerno vgrajevali podstandardne dele, so našli mrtvega.

Forenziki okrožja Charleston v Južni Karolini so sporočili, da je 62-letnik umrl 9. marca zaradi samopoškodb in da policija preiskuje primer, poroča BBC.

Iz podjetja Boeing, kjer je Burnett delal 32 let do svoje upokojitve leta 2017, so sporočili, da jih je novica o njegovi smrti užalostila.

V dneh pred smrtjo je pričal v sodnem procesu po tožbi proti podjetju o tem, kaj se je dogajalo v Boeingovi tovarni v Severnem Charlestonu leta 2019.

Trdil je, da je odkril resne težave s sistemi za kisik, kar je pomenilo, da vsaka četrta dihalna maska ​​v primeru sile - ne bi delovala.

Barnett je pozneje razkril, da delavci niso sledili predpisanim postopkom, in poudaril, da v nekaterih primerih deli niso ustrezali standardom kakovosti, ter da so v izogib zamudam v proizvodnji v letala vstavljali celo prej zavrnjene dele.

Barnett je trdil, da je svoje nadrejene opozoril na zadevne težave, a ti glede tega niso storili ničesar.

Čeprav so v Boeingu zanikali njegove trditve, je inšpekcija ameriškega letalskega regulatorja, Zvezne uprave za letalstvo (FAA) potrdila nekatere obtožbe nekdanjega menedžerja.

Ugotovljeno je bilo, da so bili deli letala v najmanj 53 primerih pod standardi kakovosti, zato so Boeingu nato odredili korektivne ukrepe.

Burnett je Boeing obtožil, da ga je zaradi težav, ki jih je izpostavil, omalovaževal in zaustavil njegovo kariero, kar so v ameriškem podjetju zanikali.

V času njegove smrti je bil Barnett v Charlestonu, da bi pred sodiščem pričal v zadevi.

Prejšnji teden je dal uradno izjavo, v kateri so ga zaslišali Boeingovi odvetniki, preden ga je navzkrižno zaslišal njegov zagovornik.

Zaslišanje bi se moralo nadaljevati v soboto, a – glej ga zlomka, kako priročno! - so žvižgača našli mrtvega v njegovem vozilu na parkirišču hotela, kjer je bival med sodnim procesom proti Boeingu.

Barnettov odvetnik je smrt svoje stranke označil za »tragično«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek