REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaupanje lokalne javnosti je za Salonit Anhovo bistvenega pomena 

promocijsko sporočilo
Zaupanje lokalne javnosti je za Salonit Anhovo bistvenega pomena Uprava Salonita Anhovo

Salonit Anhovo, ena najsodobnejših evropskih cementarn in edina cementarna v Sloveniji je na 24. posvetu o okoljskih izzivih v Moravskih Toplicah predstavila svoje načrte za zeleni prehod cementarne. Ob tem je mag. Maja Blatnik poudarila pomembnost jasnega, enostavnega in kontinuiranega komuniciranja z vsemi javnostmi, predvsem pri zahtevnih okoljskih temah.  

V Salonitu Anhovo se tega dobro zavedajo, zato krepijo komunikacijo z vsemi deležniki, predvsem z lokalno skupnostjo. »Povrnitev zaupanja javnosti, predvsem lokalne skupnosti, je za nas osrednja naloga«, je poudarila Blatnikova.

Salonit Anhovo je zavezan prehodu v brezogljično proizvodnjo cementa, saj ne želi biti pasiven opazovalec podnebnih in družbenih sprememb.  

Na strokovnem posvetu z naslovom Okoljska samozadostnost Slovenije – od besed k dejanjem! je spregovoril tudi član uprave dr. Tomaž Vuk, ki vodi strokovni in investicijski proces razogljičenja tovarne.

Kot je izpostavil, je »Salonit Anhovo zavezan prehodu v brezogljično proizvodnjo cementa, saj ne želi biti pasiven opazovalec podnebnih in družbenih sprememb.« V cementarni so svoje razvojne načrte razdelil na tri obdobja, ki v celoti sledijo principom krožnega gospodarstva ter ciljem »stalnega zniževanja vplivov na okolje in hkratnemu višanju kakovosti cementa.« 

Postopno do zelenega prehoda 

V prvem obdobju bodo v Salonit Anhovo uporabljali tehnologije, ki so po svetu že znane, npr. sončne elektrarne.

Drugo obdobje, ki je določeno do leta 2030, je čas za razvoj zelenih tehnologij, kjer se želijo aktivno vključevati v inovacijske procese in med prvimi pripraviti ter v proizvodnjo vključiti nove inovacijske zelene rešitve.

V tretjem obdobju, po letu 2030, načrtujejo implementacijo zelenih tehnologij. Dr. Vuk je v svojem nagovoru opozoril, da je pred industrijo dvojni izziv.

Prvi, kako pravočasno razviti nove tehnološke rešitve, ki bodo zadostni za zmanjšanje podnebnih sprememb ter drugi, da »moramo prav tako poglobljeno misliti o novih načinih konstruktivne komunikacije in dialoga, ki bodo omogočili implementacijo teh rešitev.« 

Na strokovnem posvetu je spregovorila tudi dr. Tanja Ljubič Mlakar, ki je predstavila  prispevek »Vloga uporabe alternativnih surovin na poti v brezogljično proizvodnjo cementa.«

Poudarila je, da je »cement takoj za vodo drugi najbolj uporabljen material na svetu« in je zaradi obsega uporabe pomemben vir emisij CO2.

»Zato je toliko bolj pomembno, da se proizvodnja cementa in betona transformira v proizvodnjo brez emisij CO2, čemur smo v Salonitu Anhovo zavezani.« 

 

Delite članek