REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Začetek nove dobe: Kitajska postala največji svetovni izvoznik avtomobilov

Začetek nove dobe: Kitajska postala največji svetovni izvoznik avtomobilovDirkalnik proizvajalca NIO na sejmu Expo na Kitajskem. Vir: Xinhua
Domači proizvajalci, vključno s prvakom električnih vozil BYD, zdaj presegajo tuje proizvajalce avtomobilov in ciljajo na čezmorske trge.

Letos bo Kitajska prehitela Japonsko in postala največji svetovni izvoznik avtomobilov, ta prelomnica pa pomeni konec desetletja prevlade evropskih, ameriških, japonskih in južnokorejskih skupin, piše Financial Times.

Leta podpore industriji in naložbe zasebnega sektorja so povečale konkurenčnost Kitajske.

Domači proizvajalci, vključno s prvakom električnih vozil BYD, zdaj presegajo tuje proizvajalce avtomobilov in ciljajo na čezmorske trge.

Kitajski letni izvoz vozil, ki je presegel izvoz Južne Koreje leta 2021 in Nemčije leta 2022, je zdaj na dobri poti, da letos preseže tudi japonski, poroča Moody's.

Analitiki pričakujejo, da bo Kitajska še dolga leta ohranila svoj vodilni položaj.

Po napovedih svetovalnega podjetja AlixPartners bo prodaja avtomobilov, ki jih proizvajajo kitajska podjetja, na tujem, do konca desetletja dosegla 9 milijonov, kar bo povečalo njihov svetovni tržni delež na 30 odstotkov leta 2030, s 16 odstotkov leta 2022.

Kitajski izvoz avtomobilov je po podatkih portala Automobility usmerjen predvsem na trge v razvoju v Evropi in Aziji.

Letos pa je glavna destinacija Rusija.

Prestižni avto znamke BYD  Vir: Xinhua
Prestižni avto znamke BYD. Vir: Xinhua

Pričakuje se, da se bo izvozni val okrepil, ko se bodo zlasti v Evropi uveljavila kitajska električna vozila, ki so bistveno cenejša od drugih, je dejal Yuqian Ding, analitik pri HSBC v Pekingu.

Vendar pa analitiki opozarjajo, da se morajo podjetja, ki izvažajo iz Kitajske, soočiti z naraščajočimi geopolitičnimi napetostmi in omejeno prepoznavnostjo blagovne znamke ter z naraščajočim protekcionizmom in potrošniškim nacionalizmom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek