REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Volkswagen, vodilni evropski proizvajalec električnih avtomobilov, še naprej obratuje – na premog!

Volkswagen, vodilni evropski proizvajalec električnih avtomobilov, še naprej obratuje – na premog!Električni Id4 bo še naprej nastajal - s pomočjo premoga... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sankcije ZDA in Evropske unije proti Rusiji sprožajo resne posledice – toda predvsem v državah EU.

Vse je pripravljeno, zdaj pa malo oklevamo in bomo šele ocenili in videli, kako se bo situacija razvijala.

Volkswagen bo prav zaradi pomanjkanja plina podaljšal uporabo premoga za pogon svojega ogromnega proizvodnega obrata.

Nemški avtomobilski gigant Volkswagen (VW) velja za enega od najbolj perspektivnih proizvajalcev novih, električnih vozil.

Toda geopolitična situacija je podjetje prisilila v nekatere precej nenavadne poteze.

VW je tako nedavno sporočil, da »ohranja odprte možnosti« glede tega, kako bo oskrboval z energijo svoj velik evropski proizvodni obrat.

V podjetju so priznali, da bo za njihovo proizvodnjo premog še vedno potreben, ne glede na načrte EU za prenehanje odvisnosti od ruskega zemeljskega plina.

Na vprašanje CNBC, kako zaskrbljeno je podjetje zaradi prenehanja dobave plina iz Rusije in kaj bi to pomenilo za poslovanje podjetja, je vodja VW Herbert Diess dejal: »To je pravzaprav res grožnja ... ker je zelo težko napovedati, kaj se bo zgodilo. Tu v Wolfsburgu imamo še vedno elektrarne na premog, ki smo jih želeli – in smo na tem, delali – spremeniti za uporabo plina.«

Volkswagnov proizvodni obrat v nemškem mestu Wolfsburg obsega površino 6,5 milijona kvadratnih metrov. Pri delu pa uporablja dve kogeneracijski napravi, ki ji zagotavljata toploto in električno energijo s pomočjo – sežiganja premoga.

Podjetje je načrtovalo zamenjavo svojih kotlov na premog s plinskimi in parnimi turbinskimi enotami, da bi zmanjšalo emisije ogljikovega dioksida.

»Vse je pripravljeno, zdaj pa malo oklevamo in bomo šele ocenili in videli, kako se bo situacija razvijala,« je dejal Diess. »Lahko se prilagodimo ... situaciji. Lahko za zdaj malo podaljšamo delovanje naše elektrarne na premog – upajmo, da ne za predolgo. Potem bi radi prešli na plin, ko bo oskrba zagotovljena.«

Nič bolje ni niti v sami Nemčiji in celotni EU.

Medtem namreč tudi Avstrija, Italija, Nemčija in Nizozemska pričenjajo s ponovno aktivacijo že zaprtih termoelektrarn, kar je seveda v popolnem nasprotju z vsemi cilji zelenega prehoda Evropske unije.

Diess je tudi priznal, da se je VW v zvezi z glavnimi dejavnostmi podjetja v Wolfsburgu »pravkar odločil za nadgradnjo naših elektrarn na premog, da bodo še vedno lahko uporabljale premog ali plin.«

Evropska unija, ki se želi »odklopiti« od ruske energije, se je zavezala, da bo do naslednjega leta zmanjšala uvoz zemeljskega plina iz države za dve tretjini in v celoti odpravila svojo odvisnost od ruskih energentov pred letom 2030.

Vendar to Rusiji ne bo pretirano škodilo, saj je že v tem trenutku postala največja dobaviteljica nafte in plina za Kitajsko in mnoge druge države, do leta 2030 pa bi lahko preusmerila svoje kapacitete na te, energetsko požrešne in potrebne trge.

To bo Aziji pomagalo znižati proizvodne stroške, v Evropi pa bodo vse višji, kar bo imelo hude posledice za evropsko gospodarstvo.

To bo Aziji pomagalo znižati proizvodnje stroške, v Evropi pa bodo vse višji, kar bo imelo hude posledice za evropsko gospodarstvo.

Rusija je bila doslej glavni dobavitelj energije za EU in je pokrivala približno 40 odstotkov povpraševanja EU po zemeljskem plinu.

Pri vsem skupaj pa je zanimiv še en, dokaj ironičen podatek.

Tudi 45 odstotkov nemškega premoga namreč prihaja - iz Rusije.

In tako se je Nemčija z neumno politiko ugašanja jedrskih elektrarn in nato sankcij proti Rusiji sama pahnila v past... 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek