REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Venezuelski predsednik Maduro o brazilskem kolegu: »Bolsonaro je Hitler«

Venezuelski predsednik Maduro o brazilskem kolegu: »Bolsonaro je Hitler«Jair Bolsonaro, "sodobni Hitler" | vir: Pixsell

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je včeraj označil brazilskega predsednika Jaira Bolsonara za modernega Adolfa Hitlerja

Povod za to izjavo je bilo brazilsko priznanje vodje venezuelske opozicije za legitimnega predsednika Venezuele

Brazilija je v soboto priznala Juana Guaida, predsednika venezuelskega kongresa, za legitimnega predsednika, potem ko je bil v četrtek Maduro slovesno zaprisežen v svoj drug mandat.

Brazilija je v soboto priznala Juana Guaida, predsednika venezuelskega kongresa, za legitimnega predsednika, potem ko je bil v četrtek Maduro slovesno zaprisežen v svoj drug mandat. Večina držav je volitve, s katerimi je Maduro ostal v predsedniški palači, označila za nelegitimne. 

»Tam imamo Brazilijo v rokah fašista – Bolsonaro je Hitler modernega časa,« je Maduro dejal med nagovoru državljanom ter dodal: »Pustimo Bolsonara čudovitim ljudem Brazilije, ki se bodo borili in poskrbeli zanj.«

Guaido je le dan po prisegi Madure dejal, da je pripravljen prevzeti predsedstvo, ko so voditelji opozicijskih skupin označili, da je drugi mandat nelegitimen, ker so bile predsedniške volitve maja lani organizirane v njegovo korist. V nedeljo so ga na poti na politični shod za krajši čas pridržali obveščevalni agentje, a so ga kmalu izpustili. 

Predhodno sta Brazilija in Venezuela imeli prijateljske odnose več kot desetletje, zahvaljujoč dejstvu, da sta bili na oblasti Delavska stranka (v Braziliji) in Socialistična stranka (v Venezueli). A izvolitev Bolsonara, gorečega protikomunista, je to spremenila, poroča Reuters

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro | Vir: Pixsell
Odnosi so se poslabšali tudi zaradi tega, ker je Brazilija postala cilj venezuelskih migrantov, ki množično zapuščajo svojo domovino.

Odnosi so se poslabšali tudi zaradi tega, ker je Brazilija postala cilj venezuelskih migrantov, ki množično zapuščajo svojo domovino. Venezuela, ki ima največje dokumentirane zaloge nafte, je zaradi socialistične vladavine popolnoma zavozila gospodarstvo. 

Vsak dan tako okoli 700 Venezuelcev prečka mejo v Brazilijo, večinoma v zvezno državo Roraima. V glavnem mestu slednje, Boa Vista, je trenutno že enajst taborišč za migrante, ki so vodena s strani brazilske vojske ter s pomočjo OZN in nevladnih organizacij, tudi tujih.  
 

Komentarji