REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Nemčiji državna akcija proti kršenju minimalne plače in nelegalnim zaposlitvam

V Nemčiji državna akcija proti kršenju minimalne plače in nelegalnim zaposlitvam

Danes se v Nemčiji pričenja vsedržavna akcija, v kateri bodo finančni inšpektorji pregledovali pravne osebe glede (ne)plačevanja minimalne plače kot tudi nelegalnega zaposlovanja.

Po nekaterih ocenah kar desetina vseh zaposlenih ne prejema zakonsko določene minimalne plače, ki trenutno znaša 8,84 € na uro. Letošnja akcija, ki bo trajala dva dni, je prva, ki bo zajela celotno državo.

Šest tisoč finančnih oz. davčnih inšpektorjev, ki delujejo v okviru Zvezne carinske službe (Zoll), bo tako poskušalo odkriti kršitve.

Šest tisoč finančnih oz. davčnih inšpektorjev, ki delujejo v okviru Zvezne carinske službe (Zoll), bo tako poskušalo odkriti kršitve. Po ocenah nemškega finančnega ministrstva je samo lani nastala škoda v višini milijarde evrov zaradi neizplačevanja minimalne plače, a strokovnjaki menijo, da je prava števila (kot tudi obseg kršitev) dejansko večji.

V lanskem letu so inšpektorji pregledali le 2,4 vseh pravnih oseb, kar je posledica pomanjkanja osebja. Skupaj so tako izvedli okoli 2.500 inšpekcijskih nadzorov, pri čemer je bilo okoli polovica delodajalcev oglobljenih. 

Finančni minister Olaf Scholz si prizadeva za povečanje osebja, ki deluje v sklopu finančne kontrolne skupine iz sedanjih 6.800 na 8.500 do leta 2021. 

Po raziskavi Nemške obrtne konfederacije iz letošnjega leta je okoli 2,7 milijona zaposlenih (oz. desetina vseh) prejemalo manj kot zakonsko zajamčeno minimalno plačo.

Po raziskavi Nemške obrtne konfederacije iz letošnjega leta je okoli 2,7 milijona zaposlenih (oz. desetina vseh) prejemalo manj kot zakonsko zajamčeno minimalno plačo. Raziskava Nemškega inštituta za ekonomske raziskave ocenjuje, da je bilo takih zaposlenih lani med 1,8 in 2,6 milijona. 

Med te neprimerno plačane delavce primarno sodijo zaposleni v gradbeništvu, mesno-predelovalni industriji, čistilnih servisih in gostinstvu. Nemčija je uzakonila minimalno plačo šele leta 2015, še poroča nemški DW