REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Luksemburgu odslej javni prevozi povsem zastonj

V Luksemburgu odslej javni prevozi povsem zastonjLuksemburg - promet

Luksemburg se je odločil, da reši svoje probleme s kroničnimi zastoji v prometu tako da – odpravi plačilo vozovnic za javni transport.

Luksemburg naj bi s tem postal prva država na svetu, ki je v popolnosti odpravila plačilo vozovnic za uporabo javnih transportnih sredstev. Tako bo po novem ves transport v tej kneževini popolnoma zastonj.

Ukrep se morda zdi radikalen, vendar je že v tem trenutku javni transport v tej državi zelo subvencioniran.

Luksemburg sicer meji na Belgijo, Francijo in Nemčijo in obsega približno 2586 kvadratnih kilometrov in ima manj kot pol milijona prebivalcev.

Luksemburg, ki mu vlada veliki vojvoda, je sicer reprezentativna demokracija z ustavno monarhijo. Gre za edino še preostalo suvereno veliko vojvodstvo.

Država ima zelo razvito gospodarstvo in je po bruto domačem proizvodu na prebivalca na 1. ali 2. mestu v svetu. Njen zgodovinski in strateški pomen sega v čase, ko je bila na njenem ozemlju zgrajena utrdba, v zgodnjem srednjem veku pa je tu stal frankovski grad.

V današnjem Luksemburgu so največji problem veliki zastoji v prometu. Z znižanjem cene vozovnic javnega prevoza na nič, oziroma z odpravo plačila v Luksemburgu upajo, da bodo vsaj nekateri vozniki prenehali uporabljati svoja vozila in se raje odločili za bolj okolju prijazna javna prevozna sredstva.

Luksemburg

Ukrep se morda zdi radikalen, vendar je že v tem trenutku javni transport v tej državi zelo subvencioniran. Za dve uri potovanja z javnimi prevoznimi sredstvi kamorkoli je potrebno odšteti le dva evra, mladi pa potujejo popolnoma zastonj. Javni transportni sistem v tem trenutku državo stane več kot milijardo evrov, prihodki pa znašajo okoli 35 milijonov evrov. Z zastonj prevozom računajo, da se bodo zmanjšali vsaj administrativni stroški, saj ne bo več potrebno tiskati vozovnic ter jih kontrolirati.

Sedaj morajo ugotoviti, kako preprečiti, da se v javnih prevoznih sredstvih ne bi naselili brezdomci, ki bi tam preprosto zastonj spali

So se pa zato odprli novi problemi. Dva največja sta: kako rešiti razlikovanje med doslej znano razliko med vagoni prvega in drugega razreda na vlakih in kako preprečiti, da se v javnih prevoznih sredstvih ne bi naselili brezdomci, ki bi tam preprosto zastonj spali.

Luksemburg je sicer precej bogata država, kjer ima zelo veliko ljudi tudi veliko avtomobilov. Pogosto tudi zelo dragih. Na 1000 prebivalcev jih ima avtomobil kar 647, kar je ena od najvišjih stopenj v Evropi po podatkih mednarodne cestne zveze.

Vendar pa v časniku Forbes opozarjajo, da imajo tudi na prvi pogled odlične »zastonj« rešitve včasih nepričakovane slabe posledice. Univerzitetno mesto Davis v Kaliforniji je na primer v osemdesetih letih prejšnjega stoletja akademikom in študentom omogočilo povsem zastonj prevoze, kar je nato vplivalo na bistveno zmanjšanje uporabe koles v sicer ravnem, suhem, toplem in za kolesarjenje primernem mestu z veliko kolesarskimi stezami.

Komentarji