REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upad gospodarske aktivnosti v Aziji; začetek nove gospodarske krize?

Upad gospodarske aktivnosti v Aziji; začetek nove gospodarske krize?

V novembru so številne države v Aziji zabeležile upad proizvodnje ter zmanjšanje števila naročil iz tujine, pri čemer analitiki opozarjajo, da izboljšanje ni na vidiku. Nekateri opozarjajo, da je to eden zgodnjih znakov (nove) gospodarske krize, saj da je trg ponovno dosegel zasičenje in bo kmalu sledil (nov) zlom.

Indonezija, Tajvan in Južna Koreja so zabeležili padec gospodarske aktivnosti, medtem ko je Kitajska poročala o manjšem povečanju industrijske proizvodnje.


Indonezija, Tajvan in Južna Koreja so zabeležili padec gospodarske aktivnosti, medtem ko je Kitajska poročala o manjšem povečanju industrijske proizvodnje. A hkrati so se zmanjšala tuja naročila, kar se bo nedvomno kmalu poznalo na proizvodnji.

Že sedaj so na Kitajskem zabeležili najnižjo raven tovarniške dejavnosti v več kot dveh letih.

Eden največjih razlogov za padec proizvodnje je ameriško-kitajska trgovinska vojna, ki je vplivala na vse države na regije, ki so bile proizvajalke izdelkov za kitajska podjetja oz. so oskrbovala kitajski trg, Tudi Japonska je v novembru zabeležila strm upad porabe kapitala, ki je bil eden glavnih dejavnikov v tem gospodarstvu, ki temelji na izvozu. 

Majhen žarek upanja je bil nedavni dogovor med ameriškim in kitajskim predsednikom, da naslednjih 90 dni, ko bodo trajala pogajanja, ne bo novih dvigov uvoznih tarif. Delnice na azijskih borzah so po objavi novice poskočile. A analitiki opozarjajo, da dokler ne bosta največji svetovni gospodarstvi dosegli dokončnega dogovora, bo nejasna prihodnost.

'Obstaja zelo veliko tveganje, da se bo kitajsko-ameriško trgovinska vojna ponovno zaostrila po 90-dnevnem premirju, kar bo vplivalo na svetovno gospodarstvo,' je dejal Yoshimasa Maruyama, glavni tržni ekonomist pri SMBC Nikko Securities.

»Obstaja zelo veliko tveganje, da se bo kitajsko-ameriško trgovinska vojna ponovno zaostrila po 90-dnevnem premirju, kar bo vplivalo na svetovno gospodarstvo,« je dejal Yoshimasa Maruyama, glavni tržni ekonomist pri SMBC Nikko Securities.

Dalje je še poudaril: »Kitajsko-ameriška trgovinska vojna ostaja največje tveganje za globalne ekonomske obete,« še poroča Reuters.

Komentarji