REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski boj za žito skregal članice Evropske unije: Ali je ta človek pijan?

Ukrajinski boj za žito skregal članice Evropske unije: Ali je ta človek pijan?Ukrajina je pri Svetovni trgovinski organizaciji vložila tožbo proti Poljski, Madžarski in Slovaški, potem ko se je trojica odločila kljubovati Bruslju in prepovedati uvoz ukrajinskega žita. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Vse diplomatske izkušnje in olika so v hipu izhlapele v vročini razočaranja razburjenega evropskega odposlanca.

Ko je ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kachka za bruseljski portal Politico razkril, da bo Kijev tožil vlade Evropske unije v sporu glede žita, se je en diplomat iz Evropske unije burno odzval in vprašal: »Ali je ta človek pijan?«

Vse diplomatske izkušnje in olika so v hipu izhlapele v vročini razočaranja razburjenega evropskega odposlanca, piše Politico.

Ukrajina je namreč v ponedeljek uresničila napoved Kachke, saj je uradno vložila tožbo proti Poljski, Madžarski in Slovaški pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), potem ko se je trojica odločila kljubovati Bruslju in prepovedati uvoz ukrajinskega žita.

Spor je spodkopal evropsko enotnost, konflikt pa je odnose med Kijevom in Brusljem postavil na resno preizkušnjo v zelo občutljivem času, ugotavlja Politico.

Toda Politico poudarja, da to ni še najhujše in da je vse, kar se zdaj dogaja, le vestnik bojev, ki prihajajo.

Kachka je ignoriral očitek, da je »pijanec«, je pa dejal, da diplomati EU očitno »niso pripravljeni na tako neposredna sporočila« iz Kijeva, kot je tožba Ukrajine zoper države iz skupine sedemindvajseterice.

Napetosti so dosegle vrhunec v petek zvečer, potem ko se je Evropska komisija odločila dovoliti prodajo ukrajinskega žita po vsej EU.

S tem so bile odpravljene omejitve pri uvozu žita, ki si jih je letos spomladi sprva prizadevalo in uspelo doseči pet vzhodnih članic EU, da bi zaščitile domače kmete pred neusmiljeno ukrajinsko konkurenco.

A so po tokratni odločitvi EK v samo nekaj urah Poljska, Madžarska in Slovaška objavile svoje enostranske prepovedi uvoza ukrajinskega žita – in s tem jasno zavrnile odločitev Evropske komisije, poteptale pravila enotnega trga EU in razjezile druge vlade Unije.

Kijev je hipno odgovoril in napovedal, da bo Ukrajina uvedla embargo na čebulo, paradižnik, zelje in jabolka iz Poljske.

To je sporočil namestnik ministra za gospodarstvo in trgovino Ukrajine Taras Kachka, kot odziv na odločitev Varšave, da podaljša prepoved uvoza ukrajinskega žita, moke in zdroba.

Te tri države so krive za »polovično solidarnost« z Ukrajino, se je nato pritožil nemški kmetijski minister Cem Özdemir.

»Ko vam ustreza, ste solidarni, in ko vam ne ustreza, niste,« je v ponedeljek ob prihodu na zasedanje kmetijskih ministrov EU potarnal Özdemir.

Eden od diplomatov EU je pripomnil, da enostranska poteza dokazuje, da je pridobivanje glasov volivcev za oblastnike na Poljskem večja skrb kot gospodarstvo, saj je Varšava sredi kampanje z visokimi vložki pred volitvami oktobra.

»Ne gre več za skrbi zaradi gospodarstva, ampak za nacionalne politične cilje. To smo že vedeli, zdaj pa je odkrito in jasno vsem,« je dejal diplomat.

Spor predstavlja enega od konfliktov v središču zahodnega zavezništva, ki podpira Ukrajino. Politico poudarja, da je zdaj aktualno vprašanje, kako dolgo lahko EU (in druge zaveznice Ukrajine) ohranijo svojo podporo Kijevu, soočene s političnim pritiskom, da okrepijo svoja domača gospodarstva in - kot na Poljskem - pridobijo glasove?

Vprašanje bo postalo le še bolj zapleteno, ko si bo Ukrajina, kmetijska sila, prizadevala postati polnopravna članica Evropske unije.

Ministri za evropske zadeve iz 27 prestolnic bloka naj bi med torkovim kosilom razpravljali o morebitni prihodnji širitvi bloka na Ukrajino in države Zahodnega Balkana. Voditelji EU so bili po začetku ruske posebne vojaške operacije glasni glede potrebe po odprtju vrat EU za članstvo Ukrajine.

Toda sedemindvajseterica se vse bolj začenja zavedati, da sprejetje od vojne razdejane države z več kot 40 milijoni prebivalcev pomeni, da se bo morala EU sama spremeniti. V primeru sprejema nekdanje žitnice Sovjetske zveze na enotni trg EU bi Ukrajina postala največja upravičenka do kmetijskih subvencij EU, zaradi česar bi bila potrebna revizija skupne kmetijske politike. Potem so tu še pomembnejša vprašanja, vključno s stroški obnove, regionalno pomočjo in potrebo po reformi notranjih procesov EU.

V vseh teh razpravah bodo obstoječe države članice EU izgubile moč in denar v korist - Ukrajine.

»Žito je naš prvi test,« je za Politico dejal uradnik EU.

Manevriranje poljske desničarske vlade, ki se bori za ponovno izvolitev prihodnji mesec, že ​​tedne skrbi druge države članice EU.

Varšava se je skupaj z baltskimi državami zavzemala za ostrejše evropske gospodarske sankcije proti Rusiji in si prizadevala za več orožja in denarja za Ukrajino. Ko pa se je soočila s posledicami podpore Ukrajini za njene kmete, je bilo naravnost neverjetno, kako hitro je Poljska pripravljena, da »vrže Ukrajince pod vlak«, je v pogovoru za Politico opozoril visok uradnik EU.

Poljska je medtem napovedala, da ne bo dovolila vstop Ukrajine v EU, če se ne reši vprašanje ukrajinskega žita...

Drugi diplomat je poudaril, da ta poteza Poljske, Madžarske in Slovaške spodkopava celotno enotnost EU v odnosu do Ukrajine, in dodal, da bi »Komisija verjetno morala tožiti te države članice zaradi kršitve pravil notranjega trga.«

Vmes se je zgodil še en zanimiv pšreobrat - Bela hiša je podprla Poljsko v sporu z Ukrajino glede žita...

In s tem odkrito spodnesla voljo držav 24 članic EU in same Evropske komisije pod taktirko von der Leynove.

Evropska komisija se je tako znašla v občutljivem položaju. V okviru svojega mandata za ohranitev enotnega trga EU lahko izvršna oblast sproži postopke za ugotavljanje kršitev – kar bi tudi poslalo signal podpore Kijevu.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je v ponedeljek dejal, da izvršilna oblast še analizira prepovedi iz treh držav.

Toda predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prav tako mora pretehtati vpliv takšne poteze na splošne volitve na Poljskem 15. oktobra, na katerih si vladajoča stranka Zakon in pravičnost prizadeva obdržati oblast tudi po lokalnih volitvah, da bi dobila tretji mandat brez primere.

Premier Mateusz Morawiecki je ob razglasitvi prepovedi uvoza ukrajinskega žita konec tedna dejal: »Ostali smo na svojih stališčih. Branimo poljskega kmeta! Branimo poljsko podeželje!«

Von der Leyenova je bila tudi pod pritiskom članov svoje politične družine – desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) –, naj podaljša omejitve pri uvozu ukrajinskega žita.

EPP tvori jedro glavne poljske opozicijske skupine, Državljanske koalicije, ki jo vodi nekdanji predsednik Evropskega sveta in EPP Donald Tusk, ki se pred volitvami enako kot konkurenca prilizuje tudi kmetom.

Odločitev Kijeva, da sproži sodni postopek pred WTO, je zdaj problem za Bruselj. Običajno EU predstavlja svoje države članice v WTO, saj je trgovina v izključni politični pristojnosti Komisije.

Toda ali bi Bruselj branil trgovinske ukrepe svojih držav članic, ki jim izvršna oblast dejansko nasprotuje?

Holger Hestermeyer, profesor prava na King's College v Londonu domneva, da bo EU verjetno poskušala zaščititi svojo jurisdikcijo, in opozoril, da »ne želimo postaviti precedensa, ko bi v nekaterih primerih države članice to naredile same in nato branile svoje enostranske ukrepe.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek