REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šverc komerc: Maroko oskrbuje Španijo z ruskim dizlom

Šverc komerc: Maroko oskrbuje Španijo z ruskim dizlomMaroko, Tunizija in Alžirija so marca predstavljali 30 odstotkov ruskega izvoza dizelskega goriva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Maroko kupuje ruski dizel in druge rafinirane proizvode po znižanih cenah in nato ponovno izvaža gorivo v Španijo, je v petek poročal El Mundo, ki se sklicuje na vire za sledenje ladjam.

Podatki portala za navigacijsko sledenje VesselFinder so pokazali, da so 28. aprila najmanj trije tankerji zapustili ruska baltska pristanišča proti Maroku z okoli 170.000 tonami naftnih derivatov.

Severnoafriška država, ki je leta 2021 kupila približno 600.000 sodčkov ruskega dizla, je januarja 2023 povečala uvoz tega blaga na 2 milijona sodov, februarja pa je v državo prispelo še 1,2 milijona sodov, glede na vire, ki spremljajo dogajanje.

Izvoz goriva iz Maroka se je skoraj ustavil, potem ko je bila edina rafinerija v državi leta 2015 zaprta zaradi neplačanih davkov in pravnih ovir, zaradi česar so bili Maročani odvisni od uvoza rafinirane nafte.

V začetku leta je Rabat nadaljeval z dobavo goriva in razširil izvoz dizelskega goriva iz svojega terminala Horizon Tangier v Španijo, Turčijo, Gano in Južno Afriko, poroča El Mundo.

Januarja je država poslala 280.000 sodov dizla na španske Kanarske otoke in dodatnih 270.000 sodov v Turčijo.

»Konec leta 2022 je Maroko začel kupovati dizelsko gorivo iz Moskve v povprečju več kot 7 milijonov litrov na dan. Istočasno ga je Rabat začel izvažati v Španijo,« poudarja časnik.

Glede na podatke o sledenju ladij maroške pošiljke zdaj predstavljajo 10 odstotkov španskega mesečnega povpraševanja po dizelskem gorivu, ocenjenega na 60 milijonov dolarjev.

Po poročanju nekaterih medijev so Maroko, Tunizija in Alžirija marca predstavljali 30 odstotkov ruskega izvoza dizelskega goriva.

Medtem se je španska vlada zavezala, da bo zagotovila, da rusko gorivo ne pride v kraljestvo.

»Naša obveznost je raziskati, kaj se dogaja z gorivom [zalogami],« je v petek novinarjem povedala podpredsednica španske vlade Teresa Ribera.

»Na začetku pride (dizel) z dokumenti, ki potrjujejo njegovo pravo poreklo,« je priznala podpredsednica vlade v Madridu.

Bloomberg poroča, da Španija naposled ni našla nobenega dokaza o kršitvi sankcij za ruski dizel.

Ruski derivati pa prihajajo v Evropo tudi preko Indije in drugih držav...

Rusija je proizvodnjo nafte medtem tudi sama zmanjšala, kar bi ob zmanjšani proizvodnji držav OPEC+, ki so proizvodnjo zmanjšale v nasprotju z željami ameriške vlade - lahko srednjeročno škodilo predvsem interesom zahodnih držav...

Rusija je diverzificirala oskrbo z energenti kot odgovor na sankcije Zahoda, potem ko je Evropska unija prenehala sprejemati nafto, pridobljeno iz te države, ki se dobavlja po morju.

Decembra so EU, G7 in zavezniške države uvedle embargo in zgornjo ceno 60 dolarjev za sod ruske nafte.

Podobne omejitve so bile februarja uvedene tudi za izvoz naftnih derivatov.

Rusija je proizvodnjo nafte medtem tudi sama zmanjšala, kar bi ob zmanjšani proizvodnji držav OPEC+, ki so proizvodnjo zmanjšale v nasprotju z željami ameriške vlade - lahko srednjeročno škodilo predvsem interesom zahodnih držav...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek