REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sumljivo podobno«: Kako je Facebook uničil konkurenčno podjetje in njegove rešitve vgradil v Instagram

»Sumljivo podobno«: Kako je Facebook uničil konkurenčno podjetje in njegove rešitve vgradil v InstagramNovo ime Facebooka - Meta - v hebrejščini pomeni: smrt! Vir: Twitter

Programerji aplikacije Phhhoto so se odločili za tožbo podjetja Meta, prej znanega kot Facebook.

Tožba razkriva, kako je podjetje Facebook kršilo protimonopolne zakone s kloniranjem konkurenčnega izdelka in na koncu - uničilo konkurenčno podjetje.

Aplikacija Phhhoto, ki je bila predstavljena leta 2014, je vabila uporabnike, da si ustvarijo in delijo kratke videoposnetke, podobne znanim »gifom«.

Če se to sliši znano, je to zato, ker je bila ista funkcionalnost popularizirana v Boomerangu, aplikaciji, ki jo je izdelal Instagram.

V tožbi tožniki poudarjajo, da je Facebook s svojim ravnanjem kršil protimonopolne zakone.

Ta funkcija pa je zdaj integrirana v osnovno izkušnjo aplikacije Instagram.

V tožbi tožniki poudarjajo, da je Facebook s svojim ravnanjem kršil protimonopolne zakone.

Mark Zuckerberg in drugi vodilni Facebooka so bili nad aplikacijo navdušeni, jo najprej uporabljali, ponujali lastnikom Phhhoto različne dogovore, nato pa od njih odstopili.

Nato so rešitve iz te aplikacije preprosto uvedli v Boomerang in Instagram ter tem aplikacijam dodali to, kar jih danes dela tako posebne – možnost objave kratkega video posnetka.

Mark Zuckerberg. Vir: Twitter

Ustvarjalce aplikacije Phhhoto zastopa odvetnik Gary Reback iz Menlo Parka.

Reback je najbolj znan po vpletenosti pri pripravi podlage za uspešno protimonopolno tožbo zvezne vlade proti Microsoftu, ki na koncu ni razdelila podjetje, je pa prisilila Microsoft, da odpre nekatere in loči druge svoje programe.

Reback trdi, da tudi izkušnja Phhhota kaže, zakaj je škodljivo za trg, ko ogromno tehnološko podjetje - kot je Facebook - enostavno kupi svojo konkurenco in začne voditi ta podjetja.

8. avgusta 2014 je Zuckerberg prenesel in namestil aplikacijo na svoj telefon, vnesel telefonsko številko svoje naprave v aplikacijo Phhhoto, ustvaril osebni račun in objavil svojo profilno sliko na svojem novem Phhhoto računu.

»Dokazi kažejo, je Facebook sodeloval s Phhhotom in želel predstaviti in sam lansirati to odlično novo socialno omrežje, ki bi konkuriralo Instagramu,« je dejal Reback.

Aplikacija Phhhoto se je po lansiranju povzpela na vrh lestvice aplikacij za sistem iOS in se je na koncu lahko pohvalila s 3,7 milijona mesečnih aktivnih uporabnikov na vrhuncu priljubljenosti.

Ko je vroča nova družabna aplikacija pritegnila pozornost, so se zanjo začeli zanimati voditelji Facebooka – vključno z Markom Zuckerbergom.

8. avgusta 2014 je »Zuckerberg prenesel in namestil aplikacijo na svoj telefon, vnesel telefonsko številko svoje naprave v aplikacijo Phhhoto, ustvaril osebni račun in objavil svojo profilno sliko (spodaj) na svojem novem Phhhoto računu,« piše v tožbi.

Zuckerberg - avtoportret
Zuckerberg - avtoportret. Vir: Posnetek zaslona

Soustanovitelj Instagrama Kevin Systrom, ki je takrat vodil Instagram, si je aplikacijo prav tako naložil in raziskal njene funkcije.

Glede na tožbo se je Facebook začel prilizovati ustvarjalcem aplikacije Phhhoto in jim ponudil priložnost za partnerstvo, ki se mu je pozneje odpovedal.

Glede na tožbo se je Facebook kmalu začel prilizovati ustvarjalcem aplikacije Phhhoto in jim ponudil priložnost za partnerstvo, ki se mu je pozneje odpovedal: »… Hurren, tedanji vodja strateškega partnerstva pri Facebooku, se je obrnil na Phhhoto in zatrdil, da je Phhhoto 'res odličen'. Hurren je najprej ponudil vključitev Phhhotove tehnologije v storitev Facebook Messenger. Ko je Phhhoto to zavrnil, je Hurren ponudil vključitev vsebine Phhhoto v novice uporabnikov Facebooka.«

»Phhhoto je veliko vložil v ta projekt, vendar se Hurren na koncu ni premaknil naprej, navajajoč notranje 'pravne pogovore', zaradi katerih so 'odložili' projekt,« piše v tožbi.

Potem ko se razmerje ni uresničilo je Facebook sprejel številne ukrepe, s katerimi je Phhhoto izgnal iz svojega okolja, vključno z odstranitvijo Instagram hashtagov, ki kažejo, od kod izvira vsebina v aplikaciji.

Instagram je tudi odrezal Phhhoto iz svojega »družabnega grafa« in preprečil uporabnikom konkurenta, da se povežejo s svojimi Instagram prijatelji v aplikaciji.

Vse to je vodilo do propada Phhhota. 22. oktobra 2015, na isti dan, ko je bilo podjetje pripravljeno zagnati različico svoje aplikacije za Android, je Instagram namreč lansiral Boomerang.

Phhhoto
Phhhoto. Vir: Posnetek zaslona
Ob lansiranju je tudi spletna stran TechCrunch ugotovila, da je bil »Boomerang 'sumljivo podoben'« Phhhotu.

V tožbi je vodja Boomeranga John Barnett opredeljen kot »aktiven uporabnik aplikacije Phhhoto.«

Ob lansiranju je tudi spletna stran TechCrunch ugotovila, da je bil Boomerang »sumljivo podoben« Phhhotu.

Tožba trdi, da je bilo lansiranje Boomeranga vrhunec Facebookovega protikonkurenčnega prizadevanja, ki je dejansko uničilo manjše podjetje s kopiranjem rešitev, ki so reproducirale Phhhotove inovacije.

Glede na tožbo se Phhhoto takrat sploh še ni zavedal obsega Facebookovega agresivnega vedenja proti njim.

Za celotno zadevo pa so ustvarjalci aplikacije izvedeli šele potem, ko je britanski parlament konec leta 2018 objavil vrsto notranjih dokumentov podjetja Facebook.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek