REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sodelovanje industrije in stroke: Alpacem Cement in Zevnik LAB za razvoj mladih študentov

Sodelovanje industrije in stroke:  Alpacem Cement in Zevnik LAB za razvoj mladih študentov

V prvi polovici 20. stoletja je beton predstavljal enega od ključnih materialov, s katerim so arhitekti po svetu soustvarjali moderno družbo. Beton je v arhitekturi danes splošno prisoten, vseeno pa ga ne zasledimo tako pogosto, kar je bilo tudi izhodišče za študentski oblikovalski delavnici Doma z betonom in Beton 2.0. Na delavnicah so študenti arhitekture iz betona ustvarjali inovativne izdelke za dom in urbano opremo.

V podjetju Alpacem Cement sledijo ideji, da napredek in inovativnost poganjata sodelovanje stroke in industrije.

V partnerstvu s podjetji Alpacem Cement in tehnološkim podjetjem Zevnik Lab sta tudi letos nastali dve delavnici za študente. »Z novimi izzivi, s katerimi se družba spopada, bo vloga betona le še pomembnejša. Zato je lepo, da se mladi že med študijem srečajo z njim in ga uporabljajo na inovativne načine.

V sami industriji je zahtevano temeljito poznavanje materiala, prav tako pa je nujno sodelovanje izkušenih oblikovalcev, ki znajo ustvariti pravo obliko. Nato so potrebni obrtniki, ki znajo to idejo spremeniti v končni izdelek. Ta proces, sodelovanje različnih strok je potrebno, zato, da na koncu pride do kakovostnega izdelka, ki lahko služi svojemu namenu,« je poudaril dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave podjetja Alpacem Cement.

V podjetju Alpacem Cement namreč sledijo ideji, da napredek in inovativnost poganjata sodelovanje stroke in industrije. Prav zato sodelujejo z raziskovalnimi ustanovami in šolami, kjer mladi skozi ustvarjanje odkrivajo uporabnost betona v različnih oblikah in funkcionalnostih.

Razstava 31 oblikovalskih del

»Študenti iz teh izkušenj pridobijo neprecenljive lekcije, ki jim bodo koristile v prihodnosti, ko zapustijo varno zavetje akademskega okolja. Kljub temu, da so bili v fakultetnem okolju podučeni s strani izkušenih profesorjev, so se zdaj soočili z realnimi izzivi praktičnega dela,« pravi prof. Mihael Dešman, dekan Fakultete za arhitekturo UL.

Na delavnicah je 56 študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani raziskovalo različne uporabnosti betona. Nastali so izjemni koncepti in izdelki, 31 izbranih oblikovalskih zasnov iz betona pa bo do 16. maja razstavljenih v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani.

»Edinokrat, ko lahko povprečen človek pride v stik s tem materialom, je ob kakšni sanaciji ali rušenju stavb. Pri delu z betonom pa dobimo ideje, kaj vse bi s tem materialom lahko naredili. To smo povezali z delavnicami Fakultete za arhitekturo. Z mojim znanjem o materialu in Alpacem Cement z znanjem o proizvodnji ter poleg še arhitekti oziroma mentorji, ki so usmerjali študente pri tem, da so ustvarjali nove poglede na to, kaj vse se lahko iz tega materiala naredi,« zaključuje dr. Luka Zevnik iz podjetja Zevnik Lab.

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom BETON 2.0: DOM IN SVET je odprta za oglede od torka do sobote med 11.00 in 19.00 uro v Mali galeriji Banke Slovenije do 16. maja 2024

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek