REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija tudi avgusta z najvišjo rastjo gradbeništva v EU

Slovenija tudi avgusta z najvišjo rastjo gradbeništva v EU

Slovenija je tudi avgusta beležila najvišjo rast gradbeništva v EU. Na letni ravni je bila rast 33,5-odstotna, v primerjavi z julijem je bil obseg gradbenih del večji za 2,8 odstotka. Obseg gradbenih del v območju z evrom in EU je sicer avgusta v primerjavi z julijem upadel za pol odstotka.

Na letni ravni je bila rast obsega gradbenih del v državah z evrom 2,5-odstotna, v uniji pa 2,3-odstotna.

Na mesečni ravni se je v državah z evrom obseg del na stavbah zmanjšal za 0,3 odstotka, obseg del na civilnih inženirskih objektih pa je bil manjši za 1,1 odstotka. V EU je bil pri stavbah 0,5-odstotnem padec, obseg na inženirskih objektih pa se je zmanjšal za 0,7-odstotka.

Sloveniji sta po rasti obsega gradbenih del na mesečni ravni avgusta sledili Slovaška (+2,5 odstotka) in Madžarska (+1,9 odstotka). Največje padce so beležile Švedska (-2,4 odstotka), Nemčija (-1,8 odstotka) in Belgija (-0,9 odstotka).

V primerjavi z lanskim avgustom je v državah z evrom obseg del na stavbah narasel za 2,5 odstotka, obseg del na civilnih inženirskih objektih pa se je okrepil za 2,4 odstotka. V uniji je bila rast 1,6- oz. štiriodstotna.

Največjo rast je beležila Slovenija (+33,5 odstotka), sledile so Madžarska (+24,3 odstotka) in Poljska (+19,2 odstotka). Obseg gradbenih del je najbolj upade v Romuniji (-10,3 odstotka) in na Švedskem (-1,6 odstotka).

Delite članek