REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenca s spletno prodajo sintetičnih drog do velikih zaslužkov

Slovenca s spletno prodajo sintetičnih drog do velikih zaslužkovDenar Euro

Avstrijska in slovenska policija sta junija razbili hudodelsko združbo, ki je vodila dobičkonosno mednarodno spletno trgovino s sintetičnimi drogami. Glavna akterja v združbi sta bila Slovenca, ki sta na ta način prodala najmanj 500 kilogramov prepovedanih substanc in tako zaslužila najmanj 2,2 milijona evrov.

Preiskovalni organi so omenjeni hudodelski združbi prišli na sled potem, ko so maja 2014 v Avstriji izsledili enega od kupcev te droge, je na današnji novinarski konferenci v Gradcu povedal predstavnik policije avstrijske Štajerske Erich Schnedl.

Ko so ugotovili, da sledi vodijo v Slovenijo, so se v preiskavo novembra lani vključili še slovenski preiskovalci in skupaj so junija letos aretirali ključni osebi ter še nekatere njune pomočnike ali stranke.

Po besedah Schnedla sta spletno trgovino s sintetičnimi drogami vodila 29- in 30-letni Slovenec, pri tem pa sta jima med drugim pomagali tudi njuni partnerici. Enega od glavnih osumljencev so aretirali v Avstriji, drugega v Sloveniji. Trenutno sta oba - po poročanju časnika Večer gre za Tadeja Savca iz Lenarta in Dejana Žnidariča iz Maribora - v priporu v Sloveniji, grozi pa jima do 15 let zapora.

Spletna trgovina je bila po besedah Schnedla izjemno dobro organizirana in prikrita, zato so imeli preiskovalci kar nekaj težav pri njeni izsleditvi, čeprav je bila široko dostopna na spletu. Po dosedanjih ugotovitvah je bilo od februarja 2013 do maja letos prek nje izvedenih nekaj manj kot 2200 naročil v skupni vrednosti okoli 2,2 milijona evrov za 713 strank v 42 državah.

Tako je bilo najverjetneje prodanih okoli 500 kilogramov sintetičnih drog, ki bi v prodaji na ulici lahko dosegle vrednost tudi do 15 milijonov evrov. Med kupci so bili namreč večinoma preprodajalci, ki so to drogo prodajali naprej. Ena od oseb, ki je prepovedano drogo kupovala prek te spletne strani, je zaradi predoziranja lani umrla.

Da bi vodji spletne trgovine prikrila svoje sledi, sta ustanovila več off shore podjetij v tujini, prek katerih sta poslovala. Plačila so bila možna tudi v bit coinih. Spletni strežnik je izhajal iz Hong Konga, drogo pa so dostavljali po pošti iz različnih držav v Evropi. Drogo, najverjetneje azijskega izvora, sta Štajerca nabavljala na Nizozemskem in Madžarskem. Denarja nista nikoli dobivala na svoj bančni račun, z njim pa sta kupovala nepremičnine, da bi tako prikrila njegov izvor.

Trenutno je v priporu v Sloveniji poleg njiju še ena od njunih strank, dve aretirani osebi so medtem že izpustili na prostost. Vsi so slovenski državljani, stari od 27 do 39 let z bivališčem v Mariboru, Ljubljani, Kranju in okolici.

Skupno je bilo v Sloveniji zaradi delovanja v omenjeni mednarodni hudodelski združbi ovadenih deset ljudi, v Avstriji so ovadeni kupci te droge.

V hišnih preiskavah so policisti med drugim zasegli večjo količino elektronskih naprav, več kosov orožja in okoli 70.000 evrov gotovine. Prav tako so dosegli začasno zadržanje nekaj manj od milijona evrov v bankah v tujini.

V Sloveniji je bilo prek te spletne trgovine naročenih 35 pošiljk za 15 strank v skupni vrednosti okoli 170.000 evrov in obsegu 41 kilogramov. Ker je preiskava potekala v času intenzivne razprave o pojavu sintetičnih drog v Mariboru, ki jo je sprožila utopitev več fantov v Dravi, je pomočnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl danes poudaril, da na območju Policijske uprave Maribor niso zaznali drog iz te spletne trgovine. "Prav tako tudi odjemalci oziroma kupci prepovedanih drog niso bili z območja mariborske policijske uprave," je dodal.

Ta preiskava je po besedah predstavnika državnega tožilstva v Gradcu Christiana Kroschla dober primer mednarodnega sodelovanja preiskovalnih organov. Hkrati primer kaže na zapletenost preiskovanj kriminalnih dejanj, ki so razširjena po vsem svetu in se skrivajo za anonimnostjo na svetovnem spletu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek