REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec podjetnikom: »Slovenska vlada bo pripravila nabor ukrepov, tudi takšnih, ki si jih želite vi«

Šarec podjetnikom: »Slovenska vlada bo pripravila nabor ukrepov, tudi takšnih, ki si jih želite vi«Šarec, Batagelj, Magna in evri

Slovenski podjetniki so se zbrali na Forumu 2019, ki ga organizira Klub slovenskih podjetnikov. Na njem pa so udeleženci razpravljali o nujno potrebnih ukrepih za razbremenitvah podjetij.

»Slovenska vlada bo v letu 2019 pripravila nabor ukrepov, tudi takšnih, ki si jih želite vi že nekaj časa. Mogoče bodo znova sprožili v javnosti vihar. Zagotovo ga bodo. A brez akcije ni reakcije. Vlada je dolžna gledati na vsakega prebivalca in prebivalko, ne samo na eno ciljno skupino ljudi. To je mogoče naša oteževalna okoliščina. Vaša olajševalna pa, da gledate samo s svojega vidika. Če bomo drug drugega razumeli, bomo lažje razumeli, zakaj se neka stvar odvija drugače, kot bi si želeli,« je zbranim podjetnikom povedal predsednik vlade Marjan Šarec.

Forum 2019 organizira Klub slovenskih podjetnikov pod vodstvom Marjana Batagelja, večinskega lastnika in direktorja Postojnske jame

Vlada namreč precej rada pomaga tujim podjetjem – na primer Magni – po oceni številnih slovenskih podjetnikov pa zanemarja podobno pomoč slovenskim podjetjem.

Obisk predsednika vlade na tem srečanju je še posebej pomemben zato, ker je minilo le nekaj več od treh mesecev od tedaj, ko so jezni podjetniki vladi, ki se je šele oblikovala, poslali peticijo zaradi napovedi sprememb davčne zakonodaje. Hkrati se pri vladi zavzemajo za povečanje državne pomoči slovenskim podjetjem.

Vlada namreč precej rada pomaga tujim podjetjem – na primer Magni –, po oceni številnih slovenskih podjetnikov pa zanemarja podobno pomoč slovenskim podjetjem.

Znani člani kluba SBC so javno kritizirali namero, zapisano v koalicijski pogodbi, da bodo dobički podjetij dodatno obdavčeni. To so kritizirali tudi vidnejši člani kluba SBC - Igor Akrapovič, Joc Pečečnik in Ivo Boscarol.

gor Akrapovič si je iz svojega podjetja pred kratkim izplačal ves bilančni dobiček. Na ostro kritiko pa je naletel v nekaterih »paradržavnih« medijih, na primer v SiOL-u.

Marjan Batagelj
Marjan Batagelj, večinskia lastnik in direktor Postojnske jame

V koalicijski pogodbi je namreč pisalo, da bo nova vlada vse osebne prihodke iz rent in kapitala, torej tudi dividende, vključila v osnovo za odmero dohodnine. To pomeni, da bi bila vsa izplačila iz podjetij obdavčena po 50-odstotni stopnji.

Izvršni direktor kluba Goran Novković je pred kratkim v pogovoru z Insajder.com pojasnil, da so bile pripombe iz peticije »samo vrh ledene gore«.

Magna je v kratkem času dobila 20 milijonov evrov državne pomoči - letos pa lahko vsa slovenska podjetja dobijo pol manj.

Podjetniki kluba SBC so zato vladi in ministrstvu za finance posredoval dopis, v katerem so pozivali državne organe, da naj za investicije podjetij v domači lasti zagotovijo 20 milijonov evrov dodatnega državnega denarja.

Zmotilo jih je, da je vlada za investicijo Magne v Hočah v izjemno kratkem času sprejela poseben zakon in tujemu vlagatelju zagotovila skoraj 20 milijonov evrov državnih sredstev.

»Od takrat pa do danes je država podprla tudi nekatere druge investicije, ali strateške ali razvojne, večinoma pa tuje (posredne in neposredne). Spodbujanja domačega investicijskega potenciala v vsem tem času skoraj ni bilo,« je opozoril Novković.

Toda lani je bil sprejet nov zakon, ki ne ločuje več med domačimi in tujimi investitorji. Do tedaj je veljal le zakon o spodbujanju tujih investicij, kar je domače investitorje postavljalo v neenakopraven položaj. Na podlagi novega zakona je za spodbujanje domačih in tujih investicij v letošnjem proračunu predvidenih skupno nekaj več kot deset milijonov evrov.

Toda to je enkrat manj – kot je dobila samo Magna.

Igor Akrapovič

Do državne pomoči je mogoče priti s subvencijo, s posojilom, garancijo in subvencionirano obrestno mero ter z nakupom nepremičnine v lasti samoupravne lokalne skupnosti po ceni, ki je nižja od tržne. Ni pa še jasno, kako bo to izvedeno v praksi.

Slišali smo, da je gospodarska rast manjša, kot je bila, in da bo v prihodnje še padala

Marjan Šarec je poudaril, da nas v letošnjem letu čaka veliko dela. Še posebej zaradi napovedi in ocen o ohlajanju svetovnega gospodarstva, kar bo prizadelo vse, ne le podjetja, ampak tudi prebivalce.

»Slišali smo, da se počasi začenja gospodarstvo ohlajati. Slišali smo, da je gospodarska rast manjša, kot je bila, in da bo v prihodnje še padala. Pa vendar bi bilo prezgodaj govoriti o krizi in biti črnogled,« je dejal.

Predsednik slovenske vlade je bil kritičen tudi do naslova dogodka – »Švica - zgled za Slovenijo.«

»Če se bomo vedno spraševali, kako bomo postali druga Švica, torej nekdo drug, ne bomo nikoli dosegli želenih ciljev in rezultatov… Noben sistem nima samo plusov ali minusov. S tem zavedanjem si želim konstruktivne debate in da si bomo Slovenci pogledali v oči. Tako lahko največ naredimo sami. Ne da samo kritiziramo in vidimo v vsem slabo,« je dejal Šarec.

Komentarji