REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sankcije, kakšne sankcije? Evropa je lani kupila rekordno količino RUSKE nafte

Sankcije, kakšne sankcije? Evropa je lani kupila rekordno količino RUSKE nafteIndija ima koristi od uvoza ruske nafte po znižanih cenah sredi evropskih sankcij in isto nafto po predelavi prodaja na trge Evropske unije po polni ceni. Vir: Posnetek zaslona, X

Uvoz rafinirane nafte iz Indije v Evropsko unijo se je leta 2023 povečal na rekordno raven, medtem ko se je uvoz ruske surove nafte v New Delhi medletno več kot podvojil.

To pomeni, da so potrošniki v Evropi lani najbrž prejeli ogromne količine bencina, dizla, kerozina in drugih naftnih derivatov s poreklom iz Rusije prek Indije, kljub sankcijam, ki jih je EU narekovala proti Rusiji.

Indija je lani postala vodilni svetovni uvoznik ruske surove nafte; glede na tržne podatke združbe Kpler, ki jih je analiziral britanski Independent, je uvozila v povprečju 1,75 milijona sodčkov na dan, kar je 140-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022.

Hkrati se je uvoz rafiniranih proizvodov v Evropsko unijo iz Indije povečal za 115 odstotkov, s 111.000 sodčkov na dan v letu 2022 na 231.800 sodčkov na dan v 2023, kar je največ v zadnjih sedmih letih, ki jih je analiziral »Kpler« oziroma najverjetneje največ kot kadarkoli.

»To je dvosmerna ulica - Indija je uzrla priložnost, da lahko kupi poceni rusko nafto za svoje rafinerije, nato je to nafto lahko rafinirala in ji je uspelo izdelke rafiniranja prodati po polni ceni ter na trg (Evrope), ki je bil pripravljen plačati zanje, ker obupno mora nadomestiti izgubo sankcionirane ruske nafte,« je za »Independent« povedal »Kplerjev« analitik Matt Smith.

Poti ruske nafte v Indijo. Tankerji, ki pripeljejo nafto iz Rusije, lahko pridejo v Indijo iz Baltskega morja skozi Dansko ožino, Gibraltar in Sueški prekop ali iz Črnega morja skozi Bosporsko ožino in Sueški prekop. Vir: Posnetek zaslona, X

Prihodki od nafte so glavni steber ruskega gospodarstva, zato so evropske države, G7 in Avstralija uvedle sankcije Moskvi na nafto in derivate ter poskušale omejiti cene pod 60 dolarjev za sod.

Dejstvo, da sodi nafte s poreklom iz Rusije še vedno vstopajo v Evropo prek tretjega trga, razkriva, kako klavrno se je izšel ta načrt EU.

Podjetja za spremljanje trgovine z nafto pravijo, da je nemogoče ločiti, kateri rafinirani proizvodi izvirajo iz ruskih materialov, potem ko so bili predelani v drugi državi.

Toda sledenje uvozu surove nafte in izvoznim destinacijam rafiniranih proizvodov iz določenih obratov lahko ponudi nekaj sklepov.

En tak primer je rafinerija Jamnagar na zahodni indijski obali, ki je po »Kplerjevih« besedah ​​vodilna destinacija za rusko nafto, ki prihaja v Indijo.

Ruska nafta je predstavljala 34 odstotkov uvoza rafinerije (400.000 sodčkov na dan), 770.000 sodčkov na dan pa je prihajalo iz drugih držav.

In od izvoza rafinerije leta 2023 je šlo približno 30 odstotkov v Evropo.

»Ruske nafte ali izdelkov, ki so sad ruskih materialov je nemogoče umakniti s svetovnega trga. Rusija je tudi tako pomemben igralec, da je nemogoče popolnoma izkoreniniti rusko ponudbo s svetovnega trga, ker bi to povzročilo skok cen,« je pojasnil Smith.

Približno 20 od 27 držav EU je lani uvozilo rafinirane proizvode iz Indije, pri čemer je Nizozemska predstavljala 24 odstotkov celotne količine.

Sledijo Francija s 23 odstotki, Romunija z 12 odstotki ter Italija in Španija s po 11 odstotki.

Indija je izvažala tudi rafinirane proizvode, kot so bencin, reaktivno gorivo in dizel, v Nemčijo in Belgijo, in sicer po 7 odstotkov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek