REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res, pa je: Zelenski razglasil Ukrajino za državo brez - korupcije!

Saj ni res, pa je: Zelenski razglasil Ukrajino za državo brez - korupcije!Zelenski kot komedijant, v vlogi, ki jo je nadaljeval tudi potem, ko je postal predsednik Ukrajine. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Korupcija je iz Ukrajine izkoreninjena in ves ruski vpliv jo je zapustil ali pa je izgnan, je v četrtek povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svetovnemu občinstvu na Bloombergovem forumu nove ekonomije.

»Ne bo odpustka zaradi korupcije za nobenega v bodoči Ukrajini,« je dejal.

Zelenski je pojasnil, da so vsi skorumpirani uradniki pobegnili iz države v mesecih po začetku ruske vojaške operacije.

Preostali uradniki – tako trdi Zelenski, ki ga nekateri zahodni, predvsem pa ameriški mediji obtožujejo korupcije in pranja denarja za račun demokratov ameriškega predsednika Joeja Bidna, pa tudi Bidnovega sina Hunterja, v milijonih dolarjev - naj bi se že umaknili iz države.

Spomnimo - kar veliko število uradnikov režima Zelenskega (in tudi on sam!) je bilo ujetih v aferi Pandora papers (Pandorini dokumenti), ki zajemajo 11,9 milijona razkritih dokumentov, ki jih je 3. oktobra 2021 začel objavljati Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev.

Navkljub dejstvu, da je Zelenski prišel na oblast tudi z obljubo, da bo državo očistil korupcije, so Pandorini dokumenti razkrili, da je skupaj s svojimi zaupniki ustvaril mrežo offshore podjetij, ob tem pa ima tudi sam v lasti drage nepremičnine po svetu, vključno z luksuznim bivališčem v Londonu.

Mnogi ga še vedno imajo za komedijanta, ki je pograbil priložnost, da se prelevi v politika in heroja ukrajinske vojne. Toda dejstvo je, da je v bistvu tako koruptiven, da bi moral biti Volodimir Zelenski zadnji, ki lahko govori o koncu korupcije v Ukrajini.

Kot je razvidno iz spodnje slike, so Pandorini dokumenti razkrili, da zajeten del korumpiranih politikov v Evropi izvira prav iz – Ukrajine.

Na Pandorinem seznamu jih je 38.

Medtem jih nekajkrat večja Rusija premore polovico te številke: 19.

Pandorini papirji: Med 336 politiki po svetu, ujetih v korupciji, jih je več kot desetina te številke v - Ukrajini. Vir: Pandora Papers, zajem zaslona 

A Zelenski navkljub neizprosnim dejstvom o korupciji, ki hudo bremeni njegovo oblast, zdaj trdi, da temu ne bo več tako.

Zato, da preostali uradniki iz državnega aparata ne bi prišli v skušnjavo, da bi »mešali štrene v lastno korist - na račun državnih poslov«, so vse državne službe, trdi Zelenski, prešle na drugačen način obratovanja - elektronsko. Ni znano, kako ta novi sistem funkcionira v državi, ki ima uničen dobršen del infrastrukture, ki zagotavlja nemoteno dobavo elektrike...

Jasno pa je, da so številni tesni zavezniki in podporniki Zelenskega (spodaj) skupaj s predsednikom države vpleteni v zelo netransparentne in koruptivne posle.

V pričakovanju novih milijonov ter milijard evrov in dolarjev, ki nenehno pritekajo iz Bruslja in Washingtona, si Zelenski mane roke, hkrati pa si je domislil za podpornike z Zahoda všečen načrt, kako pretentati nezaupljivce, ki nenehno tarnajo, da je Ukrajina ena najbolj korumpiranih držav na svetu.

Mala mal’ca, dostojna profesionalnega igralca: lansiral je obljubo, ki ima sicer težo častne pionirske, da v Ukrajini ne bo več korupcije ter »vpliva ruskega kapitala«.

Ukrajinska kleptokracija. Vir: Zajem zaslona

Zelenski je pojasnil, da so vsi poslovni partnerji, ki niso bili »enotni« z njegovo vlado, doslej že »zapustili naša podjetja ali pa smo jih izrinili«.

Ni znano, ali v to šteje tudi številne politične stranke in medije, ki jih je njegova vlada prepovedala, tako kot Stranko regij svojega predhodnika Viktorja Janukoviča.

Ukrajinski voditelj je hkrati razkril, da se je pravkar srečal s podpredsednikom Svetovne banke, da bi »z njo začel 'pilot' program glede zavarovanja naložb v Ukrajini«, kar naj bi ublažilo morebitne skrbi v zvezi s korupcijo v njegovi državi.

Naložbe - predvsem v rudarstvo in predelovalno industrijo - bi bile varne, je poudaril Zelenski in pohvalil »neodvisnost gospodarstva, financ in transparentnost naložb«.

Le nekaj let prej je Zelenski v komičnem skeču ponazoril, kako gleda na problematiko posojil in vračanja ukrajinskih dolgov (video posnetek spodaj).

Skratka, na vprašanje, kako ukrajinski predsednik misli vrniti dolgove Ukrajine, je Zelenski razkril pretkan načrt: »Vprašajte tistega, ki bo prišel za menoj čez štiri leta!«

To je bila seveda šala - toda v Ukrajini je sedaj to resničnost, saj je država že zadolžena za več generacij.

V spodnjem video posnetku pa lahko občudujete, kako se je Zelenski že leta 2014 norčeval iz trpljenja prebivalcev Krima zaradi pomanjkanja vode po ukrajinski blokadi severnega kanala, ki jim je vodo dovajal.

Zahodni mediji, kot je britanski Guardian, so Ukrajino uvrščali na sam vrh ali blizu njega na seznamih najbolj skorumpiranih držav na svetu, preden se je v državi februarja začela ruska vojaška operacija.

Indeks zaznave korupcije Transparency Internationala je Ukrajino lani uvrstil na drugo mesto najbolj korumpiranih v Evropi.

Celo Zelenski se je v inavguracijskem govoru pošalil, da so ukrajinski politiki v obdobju 28 let ustvarili deželo neslutenih priložnosti – z »možnostmi za kraje, podkupovanje in ropanje«.

Tudi zato je Zelenski, kot prikazuje karikatura zgoraj, raje sprejel pomoč vojnega hujskača Joeja Bidna s kupom dolarjev, ki so bili nato oprani v Ukrajini, kot pa predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki je ponujal mirovne pogovore.

Nato so mnogi od tistih, ki so opozarjali na dejstvo, da je korupcija stalnica v Ukrajini, od februarja naprej utihnili zaradi strahu, da bi bili prepoznani kot prorusko naravnani.

Junija so voditelji Evropskega sveta in Evropske komisije obvestili člane vlade Zelenskega, da bodo morali »narediti domačo nalogo« za vstop v Evropsko unijo, v njo pa spadajo: reforma pravosodja, »deoligarhizacija« gospodarstva in uspešen boj proti korupciji.

Svet Evrope se je prejšnji mesec zavezal, da bo režimu v Kijevu pomagal z iskanjem strokovnjakov, ki bi mu svetovali o ustavnih reformah in volilni zakonodaji, da bi bili Ukrajinci kos nalogam, ki jih morajo opraviti.

A v takšnem okolju, sredi vojne in vsesplošnega razpada celotnega državnega sistema in vrednot bo to, vsaj v začetku, zagotovo povsem nemogoče opravilo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek