REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razprodaja Ukrajine: »New York Times« napoveduje nujno privatizacijo državnega premoženja, kdo profitira?

Razprodaja Ukrajine: »New York Times« napoveduje nujno privatizacijo državnega premoženja, kdo profitira?Ukrajinski uradniki in strokovnjaki priznavajo, da bo državno premoženje verjetno prodano po nižjih cenah, kot bi bile pred eskalacijo konflikta, medtem ko bodo oblasti morale zagotoviti »garancije in odškodnine potencialnim kupcem« za morebitne izgube. Vir: Posnetek zaslona, X

Kijev namerava privatizirati okoli 20 državnih podjetij, da bi pokril vojaške stroške in spodbudil opustošeno gospodarstvo, piše New York Times.

Vendar pa ameriški časnik pravi, da bo privatizacija v teh prizadevanjih verjetno le omejeno uspešna - Kijev namreč namerava letos privatizirati podjetja v vrednosti do 100 milijonov dolarjev, kar »bledi v primerjavi z večmilijardnimi paketi vojaške pomoči, ki jih pošiljajo zahodni zavezniki« - medtem ko je veliko državljanov zaskrbljenih, da bi »lahko bila prodaja poligon vseprisotne korupcije v Ukrajini«.

Direktor kijevskega investicijskega podjetja Dragon Capital Jevgenij Baranov meni, da bi privatizacija lahko uspela le, če bi se država »obnašala kot odgovoren prodajalec, ki je sposoben zagotoviti jamstva in nadomestila potencialnim kupcem« za morebitne izgube.

Ukrajinski uradniki in strokovnjaki priznavajo, da bo državno premoženje verjetno prodano po nižjih cenah, kot bi bile pred stopnjevanjem konflikta, a upajo, da bo privatizacija spodbudila gospodarstvo, poroča »New York Times«.

Ekonomisti pravijo, da so bili dosedanji poskusi privatizacije v Ukrajini pogosto slabo premišljeni in da so oligarhi poceni kupovali velika podjetja in zemljišča ali pa da so bile prodaje več let odložene zaradi neugodnih tržnih razmer in sodnih sporov glede plačila dolgov podjetij, poroča »New York Times«.

Eno največjih podjetij, katerega privatizacija je načrtovana, je United Mining and Chemical Company, ki je med največjimi svetovnimi proizvajalci titana.

Med podjetji, ki bodo privatizirana, je več drugih rudarskih in kemičnih podjetij, hotel »Ukraina« in velik nakupovalni center v Kijevu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek