REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Rast prodaje avtomobilov v Rusiji

Rast prodaje avtomobilov v Rusiji

V Rusiji so lani prodali 1,596 milijona osebnih avtomobilov, kar je bilo skoraj 12 odstotkov več kot v 2016, kažejo podatki Zveze evropskih podjetij (AEB), ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvo letno rast prodaje po 2012 in še en znak okrevanja ruskega gospodarstva po recesiji.

Po rekordnem letu 2012 so se že v 2013 pokazali prvi znaki ohlajanja avtomobilskega trga, saj je prodaja upadla za pet odstotkov. V 2014 so nato sledili ruska pripojitev polotoka Krim in spopadi na vzhodu Ukrajine, zaradi katerih so zahodne države sprejele ekonomske sankcije proti največji svetovni državi.

Gre za prvo letno rast prodaje po 2012 in še en znak okrevanja ruskega gospodarstva po recesiji.

V 2014 je trg upadel za 10 odstotkov, leto pozneje je prodaja strmoglavila za 36 odstotkov, predlani pa še za 11 odstotkov.

Učinek sankcij sta spremljala še velik padec cen nafte in močno znižanje tečaja rublja, država pa je zapadla v recesijo, iz katere se je začela v zadnjem trimesečju 2016 ob okrevanju cen črnega zlata počasi pobirati.

To se pozna tudi na ruskem avtomobilskem trgu, ki je sicer po podatkih AEB peti največji v Evropi, za Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in Italijo.

Lanska 11,9-odstotna rast prodaje osebnih vozil je po navedbah omenjenega združenja prvi korak k popolnemu okrevanju trga. Rast naj bi se po pričakovanjih AEB nadaljevala, a še kar nekaj časa pa bo preteklo, da se bo ruski avtomobilski trg vrnil na nekdanje ravni.

Rusi so lani kupili največ vozil znamke Lada, katerih proizvajalec Avtovaz je sicer v večinski lasti francoskega Renaulta. Na drugem mestu po prodaji so se znašli modeli korejskega Hyundaia, na tretjem pa je bil Renault.