REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: Rusko gospodarstvo prvo v Evropi, prehiteli smo tudi Nemčijo! (VIDEO)

Putin: Rusko gospodarstvo prvo v Evropi, prehiteli smo tudi Nemčijo! (VIDEO)Rast bruto domačega proizvoda (BDP) Rusije bi lahko leta 2023 presegla štiri odstotke, sporoča ruski predsednik. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusko gospodarstvo je postalo prvo v Evropi in peto na svetu po BDP, popravljenem s pariteto kupne moči, je na srečanju s podjetniki z Daljnega vzhoda v Habarovsku dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

»Rusija je postala prva v Evropi po obsegu gospodarstva, kljub dejstvu, da Rusijo dušijo in pritiskajo z vseh strani.

Prehiteli smo Nemčijo in zasedli peto mesto na svetu: Kitajska, ZDA, Indija, Japonska, Rusija,« je dejal Putin in opozoril, da je to »neverjeten rezultat pod zunanjim pritiskom«.

Ruski predsednik je dodal, da bi lahko rast ruskega bruto domačega proizvoda (BDP) leta 2023 presegla štiri odstotke.

Kot je poudaril, je trenutna ključna obrestna mera Centralne banke Rusije v višini 16 odstotkov začasna in se bo spreminjala, ko bo inflacija zatrta.

»Ključna obrestna mera Centralne banke v sedanji obliki je še vedno začasna. O tem je govorila tudi vodja centralne banke Elvira Nabiulina, pa tudi številni strokovnjaki.

Ker se vprašanja, povezana z inflacijo, rešujejo, skupaj z njenim zatiranjem, menim, da bo to spremenilo to pozicijo,« je dejal ruski predsednik.

Ruski voditelj se ni strinjal z izjavo predsednika organizacije »Poslovna Rusija« Alekseja Repika, da je japonsko gospodarstvo (domnevno) mogoče že odpisati.

»Japonska je, tako kot številna evropska gospodarstva, visokotehnološko gospodarstvo,« je previden Putin glede ocen gospodarstva v tej državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek