REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: Rusko gospodarstvo najmočnejše v Evropi, naj zdaj kdo reče, da smo »bencinska črpalka«

Putin: Rusko gospodarstvo najmočnejše v Evropi, naj zdaj kdo reče, da smo »bencinska črpalka«Ruski BDP je v desetih mesecih letos zrasel za 3,2 odstotka in je danes na višji ravni, kot je bil pred uvedbo zahodnih sankcij, poudarja ruski predsednik. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija je najmočnejše gospodarstvo v Evropi in po stopnji rasti zdaj prekaša vse vodilne države Evropske unije, je poudaril ruski predsednik Vladimir Putin na investicijskem forumu »Rusija kliče!«

Putin: Rusija je največje evropsko gospodarstvo in je po stopnjah rasti zdaj pred vsemi vodilnimi državami EU. Vir: Posnetek zaslona, X

Osnovne panoge, kot so proizvodnja, transport in gradbeništvo, imajo vse večji delež v ruskem gospodarstvu, dodaja Putin ob podaji splošne ocene stanja ruskega gospodarstva.

»Naj zdaj kdo reče, da je Rusija bencinska črpalka, kot so nas nedavno poskušali žaliti,« se je Zahodu posmehnil ruski predsednik.

»Ruski BDP je v desetih mesecih letos zrasel za 3,2 odstotka in je danes na višji ravni, kot je bil pred uvedbo (zahodnih) sankcij,« je dejal ruski predsednik.

Prvič po dolgem času je bil primanjkljaj zveznega proračuna v celoti financiran iz domačih sredstev, dodaja predsednik Ruske federacije in navaja, da je primanjkljaj zveznega proračuna za 11 mesecev znašal 878 milijard rubljev, kar je približno 0,5 odstotka BDP-ja.

Drug pomemben parameter dobrega razvoja ruskega gospodarstva je po Putinovih besedah ​​tudi dvig kakovosti življenja.

Rast realnih plač v Rusiji trenutno znaša sedem odstotkov, realnih dohodkov prebivalstva pa 4,4 odstotka.

Hkrati so zahodni vlagatelji pod pritiskom svojih vlad izgubili možnost zaslužka na visoko donosnem ruskem trgu, poudarja ruski predsednik.

Rusija izkorišča priložnost in aktivno zapolnjuje prosta delovna mesta tujih podjetij, ki so zapustila njen trg v sektorju visoke tehnologije, turizma in drugih področjih.

»Od marca 2022 se število tujih podjetij, ki delujejo v Rusiji, ni zmanjšalo, ampak se je povečalo za približno 1500. Tudi sam sem bil presenečen, ko sem to izvedel,« komentira Putin.

»Bili smo opozorjeni, da se zaradi (zahodnih) sankcij ne bomo razvijali, vendar je bančni sektor dosegel rekorden obseg kreditiranja,« je poudaril ruski predsednik.

Z ukinitvijo sistemov Visa in Mastercard v Rusiji so zahodni politiki želeli, da trpijo ruski državljani, a so Rusi dejansko prešli na nacionalni plačilni sistem, pojasnjuje.

Zahodna podjetja so se s sankcijami in odhodom iz Rusije samo prikrajšala za zaslužek, pravi predsednik Rusije.

In ​​dodaja, da tuji gospodarstveniki kljub pritisku uradnikov doma - še vedno želijo poslovati v Rusiji.

»Spremenili so (tuji gospodarstveniki) samo ime« svojega poslovnega subjekta, ki še vedno posluje v Rusiji, poudarja ruski predsednik.

»Rusko gospodarstvo je popolnoma zdravo, finančni sistem kot celota pa je v dobrem, zdravem stanju,« je sklenil Putin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek