REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin napovedal vojno evru in dolarju: »Strupene valute sovražnih držav«

Putin napovedal vojno evru in dolarju: »Strupene valute sovražnih držav«Putin: »Lani se je delež plačil za ruski izvoz v tako imenovanih ‘strupenih’ valutah sovražnih držav prepolovil, medtem ko delež rublja v izvozno-uvoznih poslih raste, danes se približuje 40 odstotkom.« Vir: Posnetek zaslona, X

V Sankt Peterburgu poteka Mednarodni gospodarski forum, medije in javnost pa je nagovoril tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Na odru sta se mu pridružila predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa in predsednik Bolivije Luis Alberto Arce Catacora.

Putin je v govoru poudaril, da je Rusija med vodilnimi svetovnimi silami za vzpostavitev suverenosti, in nadaljeval s potrebo po vzpostavljanju partnerstev držav za spopadanje z aktualnimi svetovnimi gospodarskimi izzivi.

»Kljub vsem oviram in nelegitimnim sankcijam smo še vedno med vodilnimi v svetovnem gospodarstvu. Prijateljske države, tiste, ki niso pristopile k sankcijam, predstavljajo tri četrtine ruskega trgovinskega prometa,« je dejal Putin.

Nekatere države, med njimi Indija in Kitajska, so okrepile gospodarske vezi z Moskvo, odkar je Putin začel agresijo na Ukrajino, poroča Sky News.

Putin je med drugim dejal, da mora Rusija povečati uporabo nezahodnih valut in da bi morala njegova država zmanjšati uvoz.

»Blagovna menjava z Azijo raste, skoraj dve petini ruske zunanje trgovine poteka v rubljih, medtem ko se je delež v dolarjih, evrih in drugih zahodnih valutah zmanjšal,« je povedal prisotnim delegatom.

»Poskušali bomo povečati udeležbo v valutah držav BRICS, ki vključuje Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko,« je dejal Putin.

»Lani se je delež plačil za ruski izvoz v tako imenovanih ‘strupenih’ valutah sovražnih držav prepolovil, medtem ko delež rublja v izvozno-uvoznih poslih raste, danes se približuje 40 odstotkom,« je sklenil ruski predsednik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek