REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvič v 200-letni zgodovini sankcij: Japonska prepovedala izvoz otroških igrač v Rusijo

Prvič v 200-letni zgodovini sankcij: Japonska prepovedala izvoz otroških igrač v RusijoJaponska napovedala vojno otrokom Rusije. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Japonska –, ki je še zmeraj zelo odvisna od ruskih energentov, ne odstopa pa niti od svojih investicij v sibirska nahajališča nafte in plina - je v petek uvedla nove omejitve proti Rusiji in dodala otroške igrače na nov seznam blaga, za katerega velja prepoved izvoza.

Japonsko ministrstvo za gospodarstvo, trgovino in industrijo je revidiralo svoje trgovinske omejitve za »blago, ki prispeva h krepitvi ruske industrijske baze«, v skladu z uradno izjavo, izdano v petek.

Na posodobljenem seznamu so izdelki, kot so jeklo, aluminij, gradbeni stroji, električna oprema, radijska oprema za navigacijo, letala in vesoljska plovila.

Na seznamu pa je tudi blago za otroke, kot so igrače, makete, sestavljanke in predmeti na kolesih (kolesa in otroški vozički).

»V več kot 200-letni zgodovini sankcij nikoli ni bilo prepovedi dobave blaga za otroke,« je na svojem kanalu Telegram zapisal Andrej Suzdaltsev s Fakultete za svetovno gospodarstvo in svetovno politiko na Visoki šoli za ekonomijo.

»Očitno je Japonska napovedala vojno otrokom Rusije,« je dodal.

V več kot 200-letni zgodovini sankcij nikoli ni bilo prepovedi dobave blaga za otroke.

Po poročilu neodvisne novičarske mreže BNN »vključitev igrač v prepoved izvoza, zlasti priljubljene franšize Pokemon ... poudarja namero Japonske, da izvaja pritisk na Rusijo prek različnih poti, vključno s ciljanjem na potrošniško blago, ki ima kulturni in gospodarski pomen.«

Embargo bo začel veljati 7. aprila.

Zadnja prepoved Tokia se nanaša na razširitev omejitev, uvedenih v začetku tega leta, ki so zajemale predmete, ki se lahko uporabljajo v vojaške namene, torej blago z dvojno rabo, določeno blago in polprevodniki.

Od začetka vojaške operacije Moskve v Ukrajini je Japonska uvedla sankcije proti ruskemu vodstvu, bankam in podjetjem ter Rusiji odvzela status države z največjimi ugodnostmi v trgovini.

Tokio je na črno listo uvrstil več kot 50 ruskih podjetij in več kot 900 posameznikov.

Rusija večino izdelkov in surovin, ki jih še potrebuje iz uvoza dobiva iz Kitajske ali drugih držav Azije, Latinske Amerike in Afrike, tako da po oceni strokovnjakov niti te omejitve ne bodo bistveno vplivale na razvoj ruske industrije.

Japonske oblasti so zamrznile tudi sredstva ruskih bank ter sredstva skoraj 40 podjetij in organizacij.

Kremelj se je odzval tako, da je Japonsko uvrstil na seznam tako imenovanih sovražnih držav in desetinam japonskih politikov in predstavnikov medijev prepovedal obisk Rusije.

Med drugimi ukrepi je Rusija prekinila dogovor iz leta 1991, ki je japonskim državljanom dovoljeval obisk Kurilskih otokov brez vizuma.

Prav tako je prekinila pogovore z Japonsko o uradnem koncu druge svetovne vojne, navajajoč »odkrito neprijazno« ravnanje Tokia.

Državi po drugi svetovni vojni nista nikoli uradno sklenili mirovne pogodbe zaradi spora glede štirih najjužnejših otokov v Kurilski verigi, ki jih ima Japonska za svoja »severna ozemlja.«

Rusija sicer večino izdelkov in surovin, ki jih še potrebuje iz uvoza dobiva iz Kitajske ali drugih držav Azije, Latinske Amerike in Afrike, tako da po oceni strokovnjakov niti japonske omejitve ne bodo bistveno vplivale na razvoj ruske industrije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek