REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Powellove besede podprle borzne indekse; evro in nafta navzdol

Powellove besede podprle borzne indekse; evro in nafta navzdol

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, potem ko je prvi mož ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell izrazil zaupanje v moč ameriškega gospodarstva. Cene nafte so se medtem spustile nižje, tečaj evra je prav tako upadel.

Vlagatelji so trgovali previdno, saj so čakali na besede Powella. Ta je danes začel dvodnevni nastop v ameriškem kongresu z namigom, da bo Fed še naprej postopoma zviševal ključne obrestne mere.

Trge zanima predvsem, kako bi na obnašanje Feda lahko vplivalo zaostrovanje globalnih trgovinskih vojn. Powell je izrazil mnenje, da obeti za ameriško gospodarstvo kljub trgovinski politiki ostajajo dobri.

Trge zanima predvsem, kako bi na obnašanje Feda lahko vplivalo zaostrovanje globalnih trgovinskih vojn. Powell je izrazil mnenje, da obeti za ameriško gospodarstvo kljub trgovinski politiki ostajajo dobri.

Dolar se je po njegovem nastopu okrepil, v primerjavi z zelencem sta upadla evro in funt. To je bila voda na mlin delnicam velikih evropskih izvoznikov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,24 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,80 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,24 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,34 odstotka.

V Milanu se je indeks FTSE MIB dvignil za 0,71 odstotka. Padce pa so zabeležili na borzah na Dunaju in v Zürichu, in sicer sta oba vodilna indeksa, ATX in SMI, zabeležila 0,26-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,09 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,28 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,31-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1689 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,21 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1707 dolarja (v ponedeljek pri 1,1720 dolarja).

Nizke so še naprej tudi cene nafte, razlog pa je zaskrbljenost, povezana s presežnimi zalogami na trgu. Cena nafte brent se je čez dan spustila do 71,35 dolarja za 159-litrski sod, kar je najnižje v treh mesecih.

Popoldne je bilo sicer treba za sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavnim rokom avgusta odšteti 67,51 dolarja, kar je 55 centov manj kot v ponedeljek. Severnomorska nafta brent s septembrskim dobavnim rokom se je podražila za štiri cente na 71,88 dolarja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek