REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Polom ZDA: Zaradi Hutijev Sueški prekop - večinoma ruski!

Polom ZDA: Zaradi Hutijev Sueški prekop - večinoma ruski!Ameriška vojna proti Hutijem je neuspešna, kajti večina nafte, ki teče proti jugu skozi Sueški prekop, je po podatkih iz letošnjega maja zdaj že ruskega izvora – maja kar 92 odstotkov. Vir: Posnetek zaslona, X

Odkar je februarja 2022 izbruhnila ukrajinska vojna, je poceni ruska surova nafta vse bolj prevladovala v tokovih proti vzhodu - proti Kitajski in Indiji, največjima porabnicama nafte na svetu, ki nista sankcionirali ruske dobave.

Glede na raziskavo S&P Global Ratings so pošiljke nafte iz Rusije v prvi polovici leta 2023 predstavljale približno 75 odstotkov prometa nafte preko Sueškega prekopa v južni smeri, večina pa je bila namenjena Indiji in Kitajski.

Vir: Posnetek zaslona

Skupni pretok nafte in naftnih derivatov skozi Sueški prekop v obe smeri se je maja zmanjšal za 34 odstotkov glede na prejšnji mesec in za 65 odstotkov glede na enako obdobje lani, kažejo podatki Kplerja.

Večina nafte, ki teče proti jugu skozi Sueški prekop, pa je po podatkih letošnjega maja zdaj ruskega izvora – maja kar 92 odstotkov.

V primerjavi z veliko daljšo potjo okoli afriškega Rta dobrega upanja prekop zaračunava tranzitno pristojbino, vendar skrajša čas potovanja za skoraj dva tedna.

Vir: Posnetek zaslona

Medtem ko se zavarovalna premija za tankerje, ki plujejo skozi Adenski zaliv, razlikuje od plovila do plovila, je po besedah ​​analitika AXSMarine Nikolasa Zannikosa zaradi trenutnih napetosti narasla na približno 1 odstotek zavarovalne vrednosti.

Za Suezmax, največjo ladjo, ki lahko polno natovorjena prepluje Sueški prekop, to pomeni, da se je skupni strošek na sod nafte za tipično potovanje med ruskim skladiščem nafte Primorsk v Baltiku in indijskim pristaniščem Sikka dvignil na 4,24 USD.

Vir: Posnetek zaslona

Ruska nafta ima sicer veliko konkurenco v savdski nafti, ki na poti do Azije ne potrebuje prehoda skozi Suez.

Toda očitno je, da imajo drugi proizvajalci še več težav in da prav zaradi neuspešne vojne ZDA s Hutiji Sueški prekop vse bolj postaja - vse bolj ruski…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek