REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljski poslanec Ukrajini poslal »računček« za podporo težak 23 milijard dolarjev

Poljski poslanec Ukrajini poslal »računček« za podporo težak 23 milijard dolarjevPoteza je mišljena kot očitek Kijevu, ki toži Varšavo zaradi uvedbe prepovedi uvoza ukrajinskega žita. Izračun kaže, da Kijev Varšavi dolguje 101 milijardo zlotov (21,9 milijarde evrov). Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Poljski poslanec je ukrajinskemu veleposlaništvu v Varšavi v torek vročil »računček« za skoraj 23 milijard dolarjev, s to potezo pa je Kijevu dal vedeti, da bi morala Ukrajina po tožbi Poljske zaradi uvedbe prepovedi uvoza ukrajinskega žita, povrniti pomoč, ki jo je od poljske države doslej prejela.

Politik, ki stoji za to potezo je Krzysztof Bosak, čigar stranka Nacionalno gibanje je del desničarskega bloka Konfederacije za svobodo in neodvisnost v poljskem parlamentu.

Na »računu« so navedene različne vrste pomoči, ki jih režimu v Kijevu zagotavlja neposredno poljska vlada, socialni prejemki, plačani ukrajinskim beguncem, in zasebne donacije poljskih državljanov, kot je vse skupaj izračunal Kielski inštitut za svetovno gospodarstvo.

Izračun kaže, da Kijev Varšavi dolguje 101 milijardo zlotov (21,9 milijarde evrov).

Skupni znesek je najbrž »znatno podcenjen in nepopoln,« je opozoril Bosak.

Ukrajina je Poljsko tožila pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) in zagrozila z uvedbo trgovinskih omejitev kot maščevanje za uvedbo prepovedi uvoza ukrajinskega žita.

Nadaljevanje prepovedi uvoza ukrajinskega žita s strani nekaterih vzhodnoevropskih držav je Evropska unija prej prepovedala, saj so se začasne omejitve iztekle v začetku tega meseca.

Varšava se je navkljub odločitvi Evropske komisije odločila za uvedbo nacionalne prepovedi in vztrajala, da mora zaščititi poljske kmete pred ukrajinsko konkurenco.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek