REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po zgodovinskih rekordih nepričakovan upad: ohlajanje svetovnega gospodarstva prepolovilo dobiček Cinkarne Celje

Po zgodovinskih rekordih nepričakovan upad: ohlajanje svetovnega gospodarstva prepolovilo dobiček Cinkarne Celje

 

Še leta 2017 je Cinkarna Celje dosegala zgodovinske rekorde v svojem poslovanju. Letos pa se je ta trend očitno obrnil, razlogi za to pa so razmere na domačem in še bolj - na tujih trgih.

Kot kaže najnovejše poslovno poročilo Cinkarne Celje, ki je objavljeno na spletnih straneh Ljubljanske borze, je Cinkarna, ki je polletni dobiček iz poslovanja znižala za 58 odstotkov na 11,6 milijona evrov.

V družbi pričakujejo, da se bodo v drugi polovici leta razmere zaradi kitajske konkurence in ohlajanja svetovnega gospodarstva poslabšale - z njimi pa tudi poslovna uspešnost podjetja.

V družbi pričakujejo, da se bodo v drugi polovici leta razmere zaradi kitajske konkurence in ohlajanja svetovnega gospodarstva poslabšale - z njimi pa tudi poslovna uspešnost podjetja.

Cinkarna Celje je v prvem polletju ustvarila 92,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je upadel za 57 odstotkov na 9,7 milijona evrov. Po oceni uprave družbe je slabše poslovanje posledica spremenjenega ravnovesja ponudbe in povpraševanja titanovega pigmenta.

Zaloge pigmenta pa so se v prvi polovici leta znižale za 24 odstotkov in predstavljajo okoli dva meseca redne proizvodnje. Sicer pa je Cinkarna v zadnjih šestih mesecih prodala 12 odstotkov več titanovega pigmenta kot v enakem obdobju lani, kar je nekoliko vzpodbudnejši podatek.

Cinkarna Celje - spletna stran

Podjetje je v polletju okrepilo prodajo na trgih tretjih držav, največji padec prodaje pa je bil na trgih nekdanje Jugoslavije, kjer se je obseg povpraševanja po pigmentu bistveno zmanjšal. Upadla je tudi prodaja na domačem trgu.

Takšen upad je presenetljiv tudi zaradi izjemno dobrih lanskih oziroma predlanskih rezultatov.

Cinkarna Celje je namreč še leta 2017 ustvarila 28,8 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leto prej. Prav tako ta dobiček presega tudi načrtovanega za 187 odstotkov.

Čisti prihodki od prodaje pa so leta 2017 porasli za 11 odstotkov na 188,7 milijona evrov. To pomeni, da je leta 2017 Cinkarna Celje skoraj potrojila čisti dobiček. Cinkarna Celje je tako v letu 2017 dosegla zgodovinske rekorde glede obsega poslovanja in uspešnosti.

Takšen upad je presenetljiv tudi zaradi izjemno dobrih lanskih oziroma predlanskih rezultatov.

Nato pa je sledil upad.

Po oceni uprave Cinkarne, ki jo vodi Tomaž Benčina, je bila likvidnost in solventnost podjetja vseskozi, tudi lani in letos, v okviru optimalne in načrtovane ravni.

Ocenjuje tudi, da je najpomembnejši razlog za nekoliko slabšo prodajo v prvi polovici leta spremenjeno ravnovesje ponudbe in povpraševanja pigmenta, ki se odraža v nižjih prodajnih cenah.

V prvi polovici leta je družba za naložbe, nabavo osnovnih sredstev in nadomestne opreme ter okoljske naložbe namenila 4,6 milijona evrov, kar predstavlja 41,37 odstotka načrtovanih sredstev. Večino investiranih sredstev so namenili proizvodnji titanovega dioksida, za izboljševanje kakovosti proizvodov, zagotavljanje načrtovane količinske proizvodnje in zmanjševanje okoljskih vplivov.

Titanijev dioksid

Glavni proizvod Cinkarne je že dolgo časa titanijevega pigmenta oziroma titanijevega dioksida. Že okoli 90 let se ta substanca uporablja kot dodatek v raznih premazih, vezivih, papirju, plastiki, gumi, kozmetiki, farmaciji, barvilih hrane, avtomobilskih proizvodih in tekstilu.

Vse več carinskih barier in »trganje« proizvodnih verig v svetu vpliva na manjšo rast svetovnega gospodarstva

Kot pigment ima odlične značilnosti pri razprševanju svetlob in se uporablja povsod, kjer je potrebno doseči svetlost proizvodov. Onemogoča tudi pokanje materialov, poveča obstojnost barv, povečuje svetlost prostorov in s tem zmanjšuje potrebo po osvetlitvi

Če se ta »nano« material uporabi v izpušnih sistemih avtomobilov, pa služi kot katalizator izpušnih plinov in tako prispeva k zmanjšanju škodljivih emisij.

Ne glede na vse te pozitivne učinke materiala pa se seveda tudi Cinkarna Celje ne more izogniti svetovnim trendom – vse več carinskih barier in »trganje« proizvodnih verig v svetu vpliva na manjšo rast svetovnega gospodarstva, kar se pozna tudi pri izvozno usmerjenih podjetjih v Sloveniji.  

 

Delite članek