REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pica in paella vse dražja: Inflacija morda popušča, ne pa tudi cena ključne sestavine

Pica in paella vse dražja: Inflacija morda popušča, ne pa tudi cena ključne sestavineAnalitiki pojasnjujejo, da je razlog skok cen oljčnega olja. Vir: Posnetek zaslona, X

Naraščajoče cene olivnega olja so podražile tradicionalne italijanske in španske jedi.

Glede na Bloombergove mesečne indekse pice in paelle, ki kažejo, koliko italijanska in španska gospodinjstva porabijo za te jedi, so se sestavine za pico margerito septembra medletno podražile za 8,2 odstotka, medtem ko so stroški priprave paelle poskočili za 20,6 odstotka glede na leto prej.

Medtem ko je bila skupna inflacija v obeh državah precej pod temi ravnmi, pri 5,6 odstotka v Italiji in 3,3 odstotka v Španiji, cena ključne sestavine raste.

V Italiji se je oljčno olje prejšnji mesec v primerjavi z letom prej podražilo za 43 odstotkov, v Španiji pa še bolj - za 67 odstotkov na letni ravni, kljub temu da je ta država največja svetovna proizvajalka in izvoznica tega izdelka.

Svetovne cene oljčnega olja so prejšnji mesec dosegle rekordne vrednosti in presegle 8.900 dolarjev za tono ter se približno podvojile v primerjavi z lanskim letom zaradi izjemno suhega vremena v Sredozemlju, kjer se proizvede dve tretjini svetovne proizvodnje oljčnega olja.

Suša je poškodovala pridelke, povzročila pa je tudi širjenje škodljivcev in bolezni.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je v svojem septembrskem poročilu popravilo svojo napoved svetovne proizvodnje oljčnega olja za obdobje 2022–2023 na 2,5 milijona ton, kar je četrtina manj kot leto prej in petletnega povprečja, spominja ameriški novičarski portal.

Tudi Evropska komisija je prejšnji teden opozorila, da bodo cene oljčnega olja verjetno ostale povišane vsaj še eno sezono.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek