REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peticija za umik copatov »Air Max«, ker napis na podplatih »žali Alaha in muslimane«, naletela na upor in protipeticijo

Peticija za umik copatov »Air Max«, ker napis na podplatih »žali Alaha in muslimane«, naletela na upor in protipeticijoAir Max Nike Vir: Nike

Korporacija Nike, ki je znana predvsem po izdelavi kvalitetnih in svetovno znanih športnih copatov, se je znova znašla pred že znano težavo – zaradi podplatov določene serije svojih športnih copatov, ki naj bi na podplatih menda imeli ime »Alah« in s tem žalili islamsko vero in vse muslimane.

Kajti po Alahu se seveda ne hodi, še več, v džamijah in ob molitvi se morajo vsi verniki tudi sezuti.

V peticiji je obsojala napis »Air Max«, še posebej na podplatih, ki se dotikajo zemlje in lahko postanejo umazani.

Nov zaplet se je začel 19. januarja letos, ko je uporabnik Saiqa Noreen na Change.org objavila peticijo, ki je kmalu zbrala več kot 48.000 podpisnikov.

V peticiji je obsojala napis »Air Max«, še posebej na podplatih, ki se dotikajo zemlje in lahko postanejo umazani.

»To je nespoštljivo in izjemno žaljivo do vseh muslimanov. Islam nas uči o sočutju, prijaznosti in poštenosti do vseh. Pozivamo Nike, da takoj umakne ta blasfemičen in žaljiv izdelek z logom, ki spominja na besedo Alah,« piše v peticiji.

Allah - sporni napis, copati NIKE
Arabska besedica »Alah« (zgoraj) in del napisa na podplatu, ki ga nekateri muslimani berejo kot »Alah«

Pri tem je ostalo malce nejasno le, kako naj bi bili besedi »Air Max« enaki besedi »Alah« toda podpisniki peticije trdijo, da oni logo berejo – v arabščini.

Oddelek za komunikacije v podjetju Nike je takoj odgovoril. »Nike spoštuje vse vere in skrb za to jemljemo zelo resno. Logo AIR MAX je bil oblikovan zato, da bi stilizirano predstavljal trgovsko znamko AIR MAX. Vsakršno drugačno razumevanje ali predstavljanje loga je nenamerno.«

To je nespoštljivo in izjemno žaljivo do vseh muslimanov.

Vendar to ni prvič, da se je korporacija Nike znašla pred težavami zaradi Alaha.

Leta 1997 so morali v Veliki Britaniji iz prodaje umakniti 38.000 parov športnih čevljev z imeni »Air Melt«, »Air Grill«, »Air B-Que« in »Air Bakin'« ter v znak opravičila donirati 50.000 dolarjev islamski osnovni šoli, ki je denar uporabila za izgradnjo igrišča.

Vsi sporni napisi naj bi spominjali na besedo Alah.

Dve leti pred tem, leta 1995, so morali blizu univerze v južni Kaliforniji umakniti velik pano s sliko igralca košarke in besedami »imenovali so ga Alah.«

Vendar so nato leta 1997 še posebej zaostrili pogoje pri oblikovanju logotipa, zato ni jasno, zakaj je bil tokrat odobren podoben logotip, ki muslimane spominja na njihovega boga.

Morda pa krivda sploh ni na korporaciji Nike - morda kakšna muslimanska šola preprosto znova potrebuje kakšno novo športno igrišče?

Toda sedaj se je na spletu pojavila tudi - protipeticija.

Peticija proti čevljem Nike je iracionalna in smešna

»Peticija proti čevljem Nike je iracionalna in smešna. Da besedilo na podplatih čevljev Air Max, če se gleda od spodaj, spominja na arabski tekst z besedo Alah, je čisto naključje. Verjetnost, da je podjetje Nike to naredilo namerno, je zelo majhna. Muslimani bi to morali razumeti, ne pa, da se zaradi tega vznemirjajo.«

To je poziv podjetju Nike in drugim podjetjem, da se »prenehajo opravičevati za naključna, tekstualna besedila, ki spominjajo na Alaha in da ignorirajo neumne, iracionalne pripombe zoper to. Pozivamo Nike, da NE odpokliče čevlje. Nike za to nima nobenega razloga,« ocenjujejo nasprotniki prve peticije.

Razlog za ta ugovor je po ocenah avtorjev »protipeticije« lahko »pareidolija, nagnjenje, da se določen pojav interpretira kot nekaj, kar je znanega opozovalcu, da bi se v tem videli isti obrisi,« piše v protipeticiji, ki jo je doslej podpisalo okoli 1600 ljudi in je na strani Change.org na voljo tukaj.

Komentarji