REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Perspektiva nemškega gospodarstva postaja vse bolj mračna: Ekonomisti letos pričakujejo globljo recesijo

Perspektiva nemškega gospodarstva postaja vse bolj mračna: Ekonomisti letos pričakujejo globljo recesijoInštitut za svetovno gospodarstvo je v jesenskem poročilu napovedal padec nemškega BDP za pol odstotka, namesto za 0,3 odstotka, kot so predvidevali v napovedih iz letošnjega poletja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Napoved so popravili zaradi šibkosti industrije, krize v gradbeništvu in padca zasebne potrošnje.

Perspektiva nemškega gospodarstva se še naprej slabša in ekonomisti letos pričakujejo globljo recesijo.

Inštitut za svetovno gospodarstvo (IfW Kiel) je v jesenskem poročilu napovedal polodstotni padec nemškega BDP namesto 0,3-odstotnega, kot so napovedovali v predvidevanjih iz letošnjega poletja.

Napoved so popravili zaradi šibkosti industrije, krize v gradbeništvu in padca zasebne potrošnje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Inštitut Kiel je navzdol popravil tudi oceno rasti za leto 2024, tako da zdaj namesto 1,8-odstotne rasti pričakuje skromnejših 1,3 odstotka, obenem pa napoveduje padec inflacije na 2,1 odstotka v letih 2024 in 2025.

»Zdaj je očitno, da stari industrijski poslovni model Nemčije ne deluje več. Gospodarstvo se težko spopada tudi s povišanimi obrestnimi merami, ki dušijo povpraševanje tako na domačem kot svetovnem trgu. Centralne banke so pokazale zobe pri zaviranju inflacije, nemško gospodarstvo pa se mora zdaj dokazati v tem novem okolju,« je dejal predsednik Inštituta za svetovno gospodarstvo Moritz Shularik.

Ekonomisti ne pričakujejo več, da bi nemško gospodarstvo še letos okrevalo, čeprav se je breme zaradi pogostih bolniških odsotnosti in ozkih grl v dobavnih verigah zaradi pandemije zmanjšalo.

Vodja raziskave Stefan Kots je ocenil, da nemško gospodarstvo še ne izkorišča svojih potencialov in da jih bo v prihodnje učinkoviteje izkoristilo.

»Vendar bo BDP za leti 2024 in 2025 približno tri odstotke nižji, kot se je zdelo možno pred izbruhom pandemije,« je sklenil Kots.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek