REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Padec največjih evropskih gospodarstev

Padec največjih evropskih gospodarstevFrancija in Nemčija sta glavni povzročiteljici nazadovanja evroobmočja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Medtem ko se je padec v Nemčiji umiril, se je v Franciji poglobil.

Dejavnost zasebnega sektorja v evroobmočju je septembra še naprej padala, kar kaže na krčenje gospodarstva v tekočem četrtletju, piše Bloomberg.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je že četrti zaporedni mesec pokazal upad proizvodnje in dosegel 47,1. Čeprav je to rahlo izboljšanje glede na avgust, je odčitek očitno pod ravnjo 50, ki kaže na krčenje. Ekonomisti so napovedovali padec na 46,5.

»Pričakujemo, da bo evrsko območje v tretjem četrtletju vstopilo v krčenje,« je dejal Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercialne banke. »Naše trenutno poročilo, ki vključuje indekse PMI, nakazuje padec za 0,4 odstotka v primerjavi z drugim četrtletjem.«

Kljub izogibanju recesiji se evroobmočje šibi pod bremenom višjih cen energije, naraščajočih stroškov zadolževanja in oslabljenega povpraševanja na izvoznih trgih, kot je Kitajska.

Čeprav obstaja soglasje, da valutni blok preživlja težko obdobje, najnovejše napovedi Evropske centralne banke še vedno vidijo tretje četrtletje v stagnaciji – in ne krčenju - konsenz ekonomistov pa je rast v višini 0,1-odstotka, je optimističen Bloomberg.

Številke PMI za september so pokazale negativne odčitke tako za proizvodnjo - ki je pod 50 že 15 mesecev - kot za storitve, kar je izravnalo šibkost tovarn v prvi polovici leta.

Dve največji gospodarstvi v regiji sta po mnenju S & P Global ključni povzročiteljici upada aktivnosti. Medtem ko se je padec v Nemčiji umiril, se je v Franciji poglobil. Ekonomisti so pričakovali, da bo gospodarski zagon v obeh državah ostal večinoma stabilen.

Evro je sprva padel kar za 0,4 odstotka na 1,0615 dolarja, kar je najnižja vrednost po 17. marcu, nato pa je večino padca zmanjšal. Valuta se plazi v deseti teden izgube v primerjavi z dolarjem, trgi pa se bojijo, da evropsko gospodarstvo ne more vzdržati višjih obrestnih mer.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek