REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opec januarja proizvedel manj nafte od načrtov

Opec januarja proizvedel manj nafte od načrtovOrganizacije držav izvoznic nafte (Opec) - Dunaj

Države članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so januarja celo presegle zavezo iz lani sklenjenega dogovora o zmanjšanju proizvodnje črnega zlata. Ta za januar predvideva do 32,5 milijona proizvedenih sodov dnevno, države pa so skupno proizvedle 32,1 milijona sodov dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa so ZDA znova okrepile črpanje, s čimer so zavrle okrevanje cen nafte in zajezile pravi učinek globokega reza glavnih proizvajalk, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije poudarili v Opecu.

V skladu z dogovorom, sprejetim novembra lani in uveljavljenim 1. januarja letos, mora Opec proizvodnjo v prvi polovici leta zmanjšati za 1,2 milijona na 32,5 milijona sodov nafte dnevno.

Iz Mednarodne agencije za energijo so v petek sporočili, da se članice Opeca skoraj v celoti držijo dogovora, povpraševanje pa bo letos najverjetneje krepkejše od pričakovanj. Stopnja uveljavljanja sporazuma je po njihovih ocenah trenutno 90-odstotna, pri čemer nekatere proizvajalke nafte, predvsem Savdska Arabija, črpanje omejujejo bolj, kot bi bilo potrebno. Po oceni agencije gre zagotovo za največji rez v proizvodnjo v zgodovini Opeca doslej.

Decembra so se sicer k zmanjšanju proizvodnje za 558.000 sodov nafte dnevno zavezale tudi nekatere države zunaj Opeca pod vodstvom Rusije. ZDA pri tem dogovoru ne sodelujejo.

Cilj dogovora o zmanjšanju črpanja je zmanjšati svetovne zaloge nafte in tako dvigniti cene črnega zlata, ki se trenutno gibljejo na ravni med 50 in 55 dolarjev za sod.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek