REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odposlanka Kijeva na Irskem napadla »Jameson«, prepričana, da »izvoz viskija iz destilarne spodbuja ruski vojni stroj«

Odposlanka Kijeva na Irskem napadla »Jameson«, prepričana, da »izvoz viskija iz destilarne spodbuja ruski vojni stroj«Ko pa so se zaloge konec leta 2022 začele zmanjševati, se je ponovno začel omejen izvoz blagovnih znamk v Rusijo, vključno z ginom Beefeater in viskijem Jameson. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinska veleposlanica na Irskem Larisa Gerasko je pozvala k bojkotu viskija »Jameson«, potem ko je blagovna znamka ponovno vstopila na ruski trg, čeprav v omejenem obsegu.

»Jameson«, v lasti francoskega podjetja Pernod Ricard, je konec lanskega leta obnovil prodajo v Rusiji, navajajoč potrebo po zaščiti svojih lokalnih ekip, pa tudi v cilju izogibanja pravnim težavam in nevarnosti pregona zaradi »goljufivega stečaja«.

Toda Geraskova je obrazložitev proizvajalca zavrnila in pozvala k bojkotu znamke, dokler se popolnoma ne umakne iz Rusije.

»Po eni strani želi to podjetje zaščititi nekaj svojih zaposlenih, a Rusija vsak dan ubije na desettisoče Ukrajincev,« je v nedeljo dejala odposlanka režima Vladimirja Zelenskega irskim medijem in pozvala »vsa podjetja«, naj pomagajo Kijevu in prenehajo trgovati z Moskvo.

Veleposlanica je obljubila, da bo prenehala kupovati »Jameson« izdelke, in pozvala navadne potrošnike, pa tudi restavracije in pube, naj sledijo temu zgledu. Geraskova je razkrila še, da je pred nekaj tedni skušala sprožiti to vprašanje neposredno pri proizvajalcu, vendar ni prejela odgovora.

»Seveda smo razočarani, da se nismo pogovorili z njimi,« je dejala. »Zelo smo zaskrbljeni, saj podjetja s trgovanjem z Rusijo financirajo ruski vojni stroj.«

Skupina Pernod Ricard je irskim medijem priznala težavo in obljubila, da jo bo rešila v prihodnjih tednih, »vključno z ustavitvijo izvoza naših mednarodnih blagovnih znamk ob zagotavljanju blaginje in varnosti naše ekipe, in ob upoštevanju lokalnih zakonskih omejitev«.

»Še naprej trdo delamo, da bi našli najboljšo rešitev za to težko dilemo,« so sporočili iz podjetja. Poleg »Jamesona« ima skupina Pernod Ricard v lasti številne vrhunske blagovne znamke žganih pijač, vključno s švedsko »Absolut Vodko«, »Beefeater London«, »Chivas Regal«, »Havana Club«, »Malibu«, »Ballantine's« in drugimi. Skupina je ustavila izvoz v Rusijo marca 2022, kmalu po začetku konflikta med Ukrajino in Rusijo.

Ko pa so se zaloge konec leta 2022 začele zmanjševati, se je ponovno začel omejen izvoz blagovnih znamk v Rusijo, vključno z ginom Beefeater in viskijem Jameson.

Pravijo tudi, da se želijo izogniti »vzporednim trgom« in ponarejanju.

Agencija za moralni rejting, ki se zavzema za umik zahodnih podjetij iz Rusije, je dejala, da je ta poteza skupine Pernod Ricard »nagnusna, saj je ironično vrniti se v Rusijo, medtem ko jo drugi še vedno zapuščajo«.

Aktivisti verjamejo, da bo prodaja teh pijač, ki jih destilirajo v Londonu in Dublinu, »podprla rusko gospodarstvo, ki plačuje umore Ukrajincev«.

Prejšnji mesec je podjetje Pernod Ricard priznalo, da je nadaljevalo s prodajo »Absolut Vodke« v Rusiji, kar je sprožilo odziv proukrajinskih skupin in najvišjih švedskih uradnikov.

Švedski premier Ulf Kristersson je na primer dejal, da je bil »zelo presenečen«, ko je slišal, da je podjetje obnovilo izvoz v Rusijo.

»Absolut« je omagal pod vse večjim pritiskom in privolil v ponovno zaustavitev izvoza ter obljubil, da bo izpolnjeval svojo »dolžnost skrbi do zaposlenih in partnerjev, saj jih ne moremo izpostavljati množičnim kritikam v vseh oblikah.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek