REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odkritje Washington Posta: Ameriška vojska uporablja prepovedano rusko gorivo

Odkritje Washington Posta: Ameriška vojska uporablja prepovedano rusko gorivoSankcije, ki jih je proti ruski nafti uvedla Bela hiša, so po podatkih, ki jih je pridobil ameriški časnik, nesmiselne. Vir: Posnetek zaslona, X

Potem ko so zahodne države lani prepovedale uvoz ruske nafte, se je grška rafinerija, ki oskrbuje ameriško vojsko, zelo hitro prilagodila, piše Washington Post.

Po poročanju tega ameriškega časnika je Grčija vlagateljem sporočila, da ne sprejema prepovedane nafte, temveč je našla druge vire dobave.

Vendar pa je nafta, ki je prihajala iz Rusije, še naprej tekla v rafinerijo Motor oil Hellas v Egejskem morju, so potrdili prometni in trgovinski podatki, ki jih je pridobil »Washington Post«.

Pot, ki gre skozi skladišče nafte v Turčiji, je bila nekoliko spremenjena, kar je zameglilo izvor nafte, saj je večkrat zamenjala lastnika, dokler ni prispela v Grčijo.

Washington Post je imel dostop do evidenc o dobavi in ​​pretoku mazuta, ki ga Pentagon kupuje za svoja vozila in ladje.

Od uveljavitve sankcij Evropske unije so ruske pošiljke prek turškega naftnega terminala Dortiol znašale 2,7 milijona sodov, kar je več kot 69 odstotkov mazuta, ki so ga v tem obdobju po morju prepeljali v to pristanišče.

Od tega je Dortiol 4,2 milijona sodčkov mazuta poslal v »Motor oil Hellas«.

Točne količine ruskega mazuta, ki ga je kupil Pentagon, ni mogoče ugotoviti, poudarja »Washington Post«.

Pentagon je podpisal nove pogodbe z grško rafinerijo v vrednosti skoraj milijarde dolarjev od začetka veljavnosti ameriške prepovedi nakupa ruske nafte marca lani.

Od februarja je več kot milijon sodčkov goriva iz grške rafinerije šlo tudi strankam v Italiji, Franciji, Španiji in Združenem kraljestvu.

Razkritje je potrdilo trditve Bele hiše, da embargo na rusko nafto ne deluje. Tiskovni predstavnik Pentagona je dejal, da nima informacij, da je rusko gorivo prek grške rafinerije končalo pri ameriški vojski.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek