REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od dogovora članic NATO ostal le spomin: Samo dve državi sta dosegli cilj o financiranju

Od dogovora članic NATO ostal le spomin: Samo dve državi sta dosegli cilj o financiranjuV trenutnih gospodarskih okoliščinah je nekaterim evropskim državam težko, da povečajo izdatke za obrambo v skladu z zavezami Nata. Vir: Posnetek zaslona, X

Od 25 evropskih članic Nata, vključno s Švedsko, sta le Estonija in Litva dosegli zastavljen cilj dveh odstotkov BDP za obrambo ob zdravih javnih financah, je pokazalo novo poročilo raziskovalnega inštituta Ifo iz Münchna.

Finska, Grčija, Madžarska, Latvija, Poljska, Romunija in Slovaška so namenile več kot 2 odstotka svojega BDP-ja za obrambo, vendar so imele javni dolg več kot 60 odstotkov ali primanjkljaj v višini več kot 3 odstotke v odnosu do proizvodnje.

Velika Britanija je predlani dosegla cilj Nata s približno 2,1-odstotno porabo, a je imela približno 97-odstotni javni dolg in proračunski primanjkljaj v višini 3,7 odstotka BDP.

Sedem od 25 evropskih držav, vključno s Švedsko, že zdaj porabi več denarja za plačilo obresti kot za obrambo.

Obresti, ki jih plačuje italijanska vlada so skoraj trikrat višje od obrambnih stroškov.

Madžarska, Španija in Velika Britanija za obresti porabijo skoraj dvakratnik vojaškega proračuna.

Nemčija trenutno za obresti javnega dolga porabi polovico manj kot za obrambo.

Zato v trenutnih gospodarskih okoliščinah nekatere evropske države težko povečajo izdatke za obrambo v skladu z zavezami Nata.

Do danes je bil cilj 2 odstotka dosežen skoraj izključno na vzhodnem krilu čezatlantskega vojaškega zavezništva.

Podatki inštituta Ifo kažejo, da bi vse ostale evropske države Nata z izjemo Luksemburga z manjšimi prilagoditvami lahko dosegle cilj dveh odstotkov.

Vlade bi morale zmanjšati približno 1 odstotek izdatkov na drugih področjih politike in ta sredstva (namesto za zdravstvo, šolstvo...) uporabiti za obrambo.

Države članice Nata so se leta 2014 zavezale, da bodo v desetih letih za obrambo namenile najmanj dva odstotka svojega BDP-ja, a je večina daleč od tega cilja.

»Evropa je v (hudi) dilemi.

Vsak evro, ki je na voljo, je potreben za obrambo, pa tudi za naložbe ter za gospodarsko in podnebno preobrazbo,« opozarja direktor Ifo Florian Dorn.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek