REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo bojišče? Kitajska ima monopol nad številnimi redkimi zemljinami, ki so »kritične« za ZDA

Novo bojišče? Kitajska ima monopol nad številnimi redkimi zemljinami, ki so »kritične« za ZDAPrava prevlada Kitajske je v njeni sposobnosti predelave mineralov, opozarja JP Morgan. Vir: Posnetek zaslona, X

Kitajska ima monopol nad rudarjenjem številnih surovin, ki so ključne za proizvodnjo polprevodnikov in drugih tehnologij, je opozoril JP Morgan.

Ameriški predsednik Joseph Biden je prejšnji mesec dvignil vložke v trajajočem sporu s Kitajsko, ko je uvedel carine na kitajske izdelke, vključno s sončnimi celicami, električnimi vozili, baterijami, jeklom, aluminijem in medicinsko opremo.

»Najnovejša poteza Bidnove administracije je ponovno sprožila razpravo o tem, ali se bo kitajska prevlada v dobavni verigi kritičnih zemljin izkazala kot zadnje bojno polje v strateškem tekmovanju med ZDA in Kitajsko,« so uradniki JP Morgan zapisali v obvestilu strankam.

Leta 2022 je Kitajska proizvedla 68 odstotkov redkih svetovnih zemljin, ki se uporabljajo za stvari, kot so magneti in baterije, ter 70 odstotkov grafita, ki se uporablja v mazivih, elektromotorjih in celo jedrskih reaktorjih, spominja revija Fortune.

Vendar pa je resnična prevlada Kitajske v njenih zmogljivostih predelave redkih zemljin, pravi JP Morgan.

Redke zemljine. Vir: Posnetek zaslona, X

Leta 2022 je Kitajska predelala 100 odstotkov svetovne zaloge grafita, 90 odstotkov redkih zemljin in 74 odstotkov kobalta (še ena ključna surovina za baterije).

»Naraščajoča odvisnost od kritičnih mineralov, ki so ključni za polprevodnike, električna vozila, vojaško orožje, je sprožila zaskrbljenost, da bi lahko Kitajska uporabila svojo prevlado v tej dobavni verigi za maščevanje industrijski politiki ZDA,« je opozoril JP Morgan.

Od redkih zemljin, ki jih je ameriški geološki zavod opredelil kot »kritične« za ameriško gospodarstvo in nacionalno varnost, so se ZDA pri 12 rudnin 100-odstotno zanašale na uvoz.

Kitajska je glavni vir petih od teh 12 redkih zemljin in drugi ali tretji največji vir dodatnih treh.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek