REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi podatki: Rusija letos prehiteva Japonsko, postaja četrto največje gospodarstvo na svetu

Novi podatki: Rusija letos prehiteva Japonsko, postaja četrto največje gospodarstvo na svetuLani je bila Rusija na petem mestu in je prehitela Nemčijo. Letos bo po pariteti kupne moči prehitela Japonsko. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija se je približala Japonski in bo letos postala četrto največje gospodarstvo na svetu, medtem ko je Indonezija lani prehitela Nemčijo, kažejo podatki Svetovne banke, ki jih predstavlja World Economics.

Na lestvici, ki prikazuje bruto domači proizvod po pariteti kupne moči, je bila Rusija lani med prvimi petimi, Nemčija, nekoč najmočnejše evropsko gospodarstvo, pa je padla na sedmo mesto.

Rusiji letos napovedujejo rast, Nemčija pa se je po napovedih ekonomistov »zacementirala« na sedmem mestu, brez možnosti, da bi se »maščevala« Indoneziji in jo prehitela.

Prepričljivo prva je Kitajska pred ZDA, Francija, Italija in Velika Britanija pa so v primerjavi z letom prej nazadovale za nekaj mest.

»Države, ki so uvedle sankcije proti Rusiji, padajo, druge pa rastejo, to je trend, ki se nadaljuje že drugo leto zapored. Lani je Rusija prehitela Nemčijo na petem mestu, letos pa bo prehitela Japonsko po pariteti kupne moči. Nemčija je šele na sedmem mestu. Gospodarstva G7 rastejo počasneje kot najmočnejša v G20,« navaja Ben Aris, dolgoletni poročevalec Daily Telegrapha iz Rusije.

Po podatkih IMF je Rusija v letu 2023 zabeležila 2,2-odstotno gospodarsko rast, s čimer je prehitela vse države G7, pa tudi večino držav Evropske unije.

Tako si je opomogla od rahlega padca za 2,1 odstotka, ki ga je pod začetnim pritiskom sankcij in začetka posebne vojaške operacije zabeležila leta 2022.

Zanimiva je tudi ugotovitev o napovedi rasti največjih svetovnih gospodarstev med letoma 2024 in 2030.

Ekonomisti napovedujejo, da bo najbolj zrasla Indija s 50,1 odstotka, Kitajska z 49,7 odstotka in Turčija s 40,8 odstotka. Rusko gospodarstvo naj bi zraslo za 13,4 odstotka, nemško pa za skromnih 3,9 odstotka.

Predsednik vlade Ruske federacije Mihail Mišustin je danes predstavil najnovejše podatke in potrdil, da bo rusko gospodarstvo v letu 2024 še naprej raslo.

Mišustin je poudaril, da je rast neizogibna in da se v tem smislu ni nič spremenilo.

»Ukrepi vlade v preteklem letu so dali dobre rezultate, kar se odraža v dinamiki BDP in pozitivnih spremembah, ki so se zgodile v številnih sektorjih. V začetku leta 2024 se trend rasti ni spremenil, naše gospodarstvo se nadaljuje samozavestno razvijati,« je dejal Mišustin.

Spomnil je tudi, da se je BDP po oceni ministrstva za gospodarski razvoj Rusije januarja letos povečal za skoraj 5 odstotkov, februarja pa za 7,7 odstotka. Poleg tega je industrija februarja zabeležila 8,5-odstotno rast.

»Lokomotiva uspeha je tako kot leta 2023 predelovalna industrija in to je zelo pomembno. Predelovalna industrija raste rekordno hitro,« je sporočil Mišustin.

Kot je pojasnil, je bil generator sprememb v gospodarstvu to, da se je pojavilo povpraševanje po novih izdelkih in storitvah, proizvedenih v Rusiji.

»Treba je podpirati to težnjo, ki jo vodi predvsem nacionalni razvojni program, ki ga je predsednik predstavil v svojem nagovoru zvezni skupščini. Do leta 2030 bi morala Rusija postati eno od štirih največjih gospodarstev na svetu glede na pariteto kupne moči. Seveda pa je treba delovati zelo aktivno, v več smereh hkrati,« je poudaril ruski premier.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek